Kako se opustiti i ne prepustiti parnoji u trudnoći?

Foto: Shutterstock

TIJEKOM trudnoće prolazit ćete kroz brojne fizičke, mentalne i emotivne promjene. Neke žene zbog toga procvjetaju i osjećaju se snažno i moćno, a neke se uplaše silnih novosti i briga.

Kako se opustiti i ne prepustiti paranoji?

Prvo tromjesečje

U ovom ćete razdoblju najvjerojatnije saznati da ste trudni. To je vrijeme za početak prenatalne njege, zdrave prehrane (ako se dosad niste zdravo hranili) i prvi trudnički ginekološki pregled.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako bi vam to razdoblje proteklo što opuštenije, u sve prenatalne aktivnosti uključite i partnera. Ako vam liječnik ne kaže drugačije i ako nemate zdravstvenih tegoba, možete nastaviti s većinom aktivnosti koje ste radili i dosad. Vjerojatno ćete se mnogo lakše umarati pa si priuštite više sna i, ako je moguće, poslijepodnevni drijemež.

Drugo tromjesečje


U drugom tromjesečju trudnice nerijetko dobiju poseban nalet energije. Navikavaju se na trudnoću, uživaju u njoj, ali i primjećuju brojne promjene na tijelu, prije svega rast trbuha. Važno je nastaviti se baviti laganom, primjerenom tjelovježbom, kako bi tijelo bilo u formi za porod, ali i kako bi mame ostale dobro raspoložene. U raspored pokušajte ugurati trening koji potiče ubrzan rad srca na 30 minuta barem tri puta tjedno. Budite aktivni svaki dan, šetajte i provodite mnogo vremena na svježem zraku.

Treće tromjesečje

U ovom finalu vrijeme je da se pripremite za porod. Idite na trudnički tečaj i educirajte se o svemu što vas uskoro čeka kako biste u rađaonicu ušli sa što manje panike. Razgovarajte s liječnikom o tipu poroda koji želite, mogućnosti epiduralne anestezije i svemu što vas zanima. Sportske aktivnosti će vam vjerojatno postati prenaporne pa nastavite sa šetnjom i lakšim tempom života koji vam odgovara i koji vam preporučuje liječnik. Pokušajte ostati smireni i podsjetite se da su sve mame (barem) jednom prošle sve što i vi prolazite.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara