Koje odluke trebate prepustiti djetetu?

Foto: Shutterstock

IAKO su djeca u mnogo čemu tek ljudi u nastajanju i svojim ih odlukama usmjeravamo kako bi izrasli u zdrave i samosvjesne pojedince, neke odluke bi trebali donositi i sami.

1. Religija

Potpuno je prirodno i tradicionalno da roditelji dijete upoznaju s vjerom koja se prakticira u obitelji, odvedu ga nedjeljnu misu ili druge vjerske obrede u najranijim godinama života. Međutim, kasnije bi bilo dobro djeci dopustiti slobodno opredjeljenje i istraživanje kako bi pronašlo što mu odgovara, vratilo se obiteljskoj vjeroispovijesti ili odlučilo da mu vjera ne igra nikakvu ulogu u životu.

2. Igra

Kao odrasli bismo uvijek trebali biti svjesni koliko toga djeci namećemo iz vlastitoga iskustva, posebice kada je u pitanju igra. Iskustvo otkrivanja svijeta, mašte i nagona vrlo je živo putovanje za svako dijete na svijetu. Zbog toga malene trebamo poticati da se što više igraju, ali se i suzdržati od suvišnih uputa o vrstama igara te vremenu i mjestu igre. Dok god su na sigurnom, sve je u redu.

3. Nadimci

Nadimci iz djetinjstva se dugo zadržavaju. Pokušajte dijete ne nazivati prečudnim imenima zbog kojih bi mu kasnije moglo postati neugodno. Ako vam dijete kaže da mrzi svoj nadimak, prestanite ga tako zvati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
4. Uređenje vlastite sobe

Novorođenče, naravno, nema pojma ni interesa o tome kako mu je uređena soba. Međutim, kada dijete navrši tri ili četiri godine, obično već ima izražene stavove o najdražoj boji, životinjama i likovima iz crtića ili priča. Poslušajte njihove želje kada im uređujete sobu.

5. Raspolaganje vlastitim novcem

Ako je dijete starije od dvije ili tri godine, vjerojatno će imati neke želje kada je u pitanju nekoliko kuna koje je dobilo od tetke ili bake. Pokušajte mu objasniti kako funkcionira trgovina te zašto za taj novac ne može kupiti sve što si je zamislilo. Međutim, na kraju djetetu prepustite odluku o tome što će izabrati.

6. Kostimi za maskenbal


Dopustite djetetu da samo oduči u što se želi maskirati jer mu je to vjerojatno vrlo važno. Pomozite mu u realizaciji maske, ali odabir prepustite njemu.

7. Darovi


Jedna od važnih stvari je dopustiti djetetu da samo odabere poklon prijateljima i obitelji. To ne ide uvijek lako i dijete treba određeno usmjeravanje jer nema razvijen pojam vrijednosti novca, ali uz malo razgovora i ohrabrenja, ono će naučiti mnogo o donošenju vlastitih odluka. A uslijedit će dobar osjećaj koji svi dijelimo kada poklonom razveselimo blisku osobu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara