Kada i kako početi s uvođenjem rutine spavanja?

Foto: Shutterstock

KADA dijete dođe na svijet, ono nema predodžbu kada treba spavati, a kada biti budno. Dobre navike spavanja uče od roditelja koji maštaju o danu kada će njihov mališan napokon prespavati čitavu noć.

Rutinu spavanja treba početi razvijati kada je dijete staro između šest i osam tjedana.

Budite uporni. Upornost je jedna od najvažnijih komponenti uvođenja rutine spavanja. Izaberite vrijeme odlaska na spavanje koje odgovara vama i ostatku obitelji i pridržavajte ga se, posebice na početku kada se dijete tek prilagođava.

Usporite. Barem sat vremena prije odlaska na spavanje smanjite tempo i izaberite aktivnosti koje će smiriti vaše dijete, poput tople kupke, priče za laku noć ili pjesme, nakon čega će uslijediti posljednje hranjenje prije spavanje. Ako vaše dijete ne voli kupanje, okupajte ga u neko ranije doba dana.

Vrijeme kada uspavljujete dijete iskoristite kako biste se s njim povezali. Uvedite neku posebnu igru, večernje čavrljanje i maženje ili zajedničko slušanje lagane glazbe.

Budite tiho
. Na početku će se dijete vjerojatno buditi tijekom noći zbog hranjenja. Neka soba bude mračna i tiha kako se mališan ne bi potpuno razbudio, piše portal Maternity.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara