Koje rečenice nije dobro govoriti djeci?

Koje rečenice nije dobro govoriti djeci?

Foto:

IAKO je nemoguće uvijek paziti što ćete i na koji način izreći pred djetetom, ono na što bi svakako valjalo pripaziti jest to da neke rečenice ne postanu poštapalice kojima ćete povrijediti dijete.

Događa se, i to prilično često, da roditelju frustriranom djetetovom neposlušnošću, svašta dođe na jezik te i ne sluti koliko time može rastužiti svojeg mališana i kakve sve posljedice iz toga nastaju. Dječja je logika ponešto drugačija od odrasle i djeca će iz svake vaše rečenice izvesti zaključke koji vama uopće nisu bili na pameti. Mnogi takve "neslane rečenice" izgovaraju jer su ih se i sami naslušali i jednostavno ponavljaju pogrešku vlastitih roditelja. Naravno, neće biti smak svijeta ako vam koji put "izlete", ali ako se redovito ponavljaju, sigurno će utjecati na dijete.

Zato pazite što govorite, naučite kontrolirati bijes, a mi vam donosimo najčešće izjave kojima roditelji pokušavaju navesti dijete da postane poslušno ili izbjegavaju dati odgovarajuće objašnjenje kad ih dijete nešto pita.

Zločest/a si, više te ne volim!

Bolje je reći: "Ne volim (ne sviđa mi se) tvoje trenutačno ponašanje." Neki roditelji slične rečenice možda izgovaraju u šali, no radije tu šalu sačuvajte kad dijete poraste. Možda je zasad još ne razumije.

Sad mi te je stvarno dosta!

Bolje je reći: "Dosta mi je toga da me ne slušaš" ili " Dosta mi je ovog nereda".

Razumjet ćeš kad odrasteš
Bolje je reći: "Ne znam, ali pitaj tatu, on se bolje razumije u zemljopis, možda će on znati."

Što se tiče općenitih pitanja o životu, uvijek postoje mnoge varijante odgovora i sami se potrudite naći riječi koje će zadovoljiti znatiželju vašeg djeteta, a da mu ne kažete više nego što je sposobno shvatiti u tom uzrastu ili da ga ograničite u razmišljanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tvojim godinama ja sam već znao čitati (i sl.)
Bolje je reći: "Siguran sam da ćeš uspjeti".

Izluđuješ me!

Bolje je reći: "Tvoje me ponašanje umara, prestani nabacivati loptu po cijelom stanu (pospremi odmah svoje igračke)."

Ako poneseš omiljenu igračku u vrtić, izgubit ćeš je!
Bolje je reći: "Savjetujem ti da dobro paziš na svoju igračku kako ne bi ostao bez nje. Možda je možeš ostaviti u džepu kaputića (ili u ruksaku), što misliš o tome?"

Trebao bi biti sretan što ćeš dobiti seku (bracu)!

Bolje je reći: "Nadam se da si sretan što imaš mlađeg brata."

Možete dodati: "Ne moraš biti oduševljen zbog toga! Imaš vremena upoznati se s njim." Važno je da vaše dijete osjeti da ste svim srcem uz njega i da uvijek može izraziti svoje osjećaje.

Nikad nećeš znati voziti bicikl (biti dobar u igrama spretnosti, u kuhinji)!
Bolje je reći: "Važno je sudjelovati u igri (sportskoj aktivnosti)" ili "Važno je pokušati". "Vještina se stječe polako”. “Ja ću ti pomoći".

Izvor: Roditelji.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara