Neke nove uspavanke: Roditelji tradicionalne uspavanke zamjenjuju popularnim pjesmama

Neke nove uspavanke: Roditelji tradicionalne uspavanke zamjenjuju popularnim pjesmama

Foto: Shutterstock

RODITELJI tradicionalne uspavanke sve češće zamjenjuju popularnim pjesmama koje čuju na radiju i televiziji.

Istraživanje koje je proveo proizvođač nagrađivane glazbene igračke Symphony in B pokazalo je da djeca polovice od dvije tisuće ispitanih roditelja više vole popularne pjesme, dok ih samo 15 posto preferira tradicionalne uspavanke.

Najpopularniji Bruno Mars i Adele

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najpopularnije moderne uspavanke su "Just the Way You Are" Brune Marsa i Adelina "Someone Like You". Slijede "Angels" i "Diamonds" Robbieja Williamsa te Rihannin hit "Umbrella". U uži su krug još ušli "Sweet Child of Mine" Guns 'N' Rosesa, "I Knew You Were Trouble" Taylor Swift i "Next to Me" Emeli Sandé.

Direktor tvrtke John Crane Ltd. koja se bavi distribucijom ove igračke, Jonathan Thorpe, komentirao je za Daily Mail kako je prirodno da roditelji danas djeci pjevaju više popularnih pjesama. "Svakodnevno smo okruženi glazbom, na radiju, televiziji ili filmovima. Često se dogodi da pjesmu koju čujemo ne možemo izbaciti iz glave pa je pjevamo, a da toga nismo ni svjesni. Mnogi roditelji bolje znaju popularne pjesme od tradicionalnih uspavanki pa je normalno da ih pjevaju djeci", komentirao je.

"Odlično je što toliko majki i očeva pjeva s djecom ili djeci"

"Na koji se god način roditelji glazbeno angažirali oko djece - to je dobra stvar. Odlično je što toliko majki i očeva pjeva s djecom ili djeci, pjesmu staru jednu ili stotinu godina. Imamo dokaze koji pokazuju da je kod djece koja slušaju glazbu veća vjerojatnost razvoja dobrih jezičnih sposobnosti, a znamo da pjesma i rime djetetu daju osjećaj sigurnosti te ga tješe. Počnu lučiti dopamin koji im pomaže da mirnije spavaju, lakše podnose bol te općenito budu mirniji", dodao je Thorpe.

Međutim, popularna glazba nije uvijek dobra za djecu. Trećina je roditelja potvrdila da im se djeca lakše smire uz tradicionalnu uspavanku, a više od polovice je slučajno ili namjerno dopustilo djetetu slušanje pjesme neprikladnoga sadržaja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara