Lako i jednostavno: Odvikavanje od pelena

Lako i jednostavno: Odvikavanje od pelena
Foto: Shutterstock
 
ODVIKAVANJE od pelena svakako je najlakše kada ste cijeli dan uz dijete. Roditelji se najčešće odlučuju na odvikavanje upravo tijekom ljetnih mjeseci kada dijete ima više slobode. No, kada je vrijeme za odvikavanje tijekom zime, obično započinje vikendom kada ste kod kuće. Kako izbjeći nazadovanje u odvikavanju od pelena kada započne radni tjedan i ne možete dovoljno vremena posvećivati odvikavanju?
 
Odvikavanje u fazama
 
Preko ranog tjedna odvojite dovoljno vremena da u jutarnjim i popodnevnim satima nekoliko sati posvetite odlascima na wc. Neka se dijete normalno igra, jede i pije, ali ga svakih 15 minuta stavljajte na "tutu". Na kraju te faze, ponovno vratite dijete u pelenu. Kroz nekoliko dana dijete će vjerojatno samo osjetiti potrebu za skidanje pelene jer je i djetetu mnogo ugodnije kada je suho i slobodnije se kreće bez pelene.

>>>Korak po korak: Od pelene do tute<<<
 
Neka dijete određeno vrijeme u danu provede golo
 
Prije ove faze pobrinite se da je u vašem domu dovoljno toplo. Dijete neka bude u čarapicama i majici. Tako će moći odmah kada osjeti potrebu za mokrenjem obaviti nuždu, bez da "pobjegne u gaćice". 
 
Dodajte nagradu u proces odvikavanja
 
Neka nagrada bude malena, jedna naljepnica iz omiljenog djetetovog crtića ili jedan omiljeni bombon. Možete posjetiti i neki dućan sa igračkama i odabrati igračku koju će dijete dobiti kada jedan cijeli dan provede bez "nezgoda" u gaćicama. 
 
Pohvalite dijete 
 
Svaki put kada dijete na vrijeme upozori na mokrenje bez pelene, pohvalite ga. Naravno, ne pretjerujte kako slučajna nezgoda ne bi dijete demotivirala previše. Riječi ohrabrenja u uvijek dobar izbor.

>>>Od pelene do wc-a u 4 koraka<<<
 
Zamolite odgajateljicu u vrtiću da surađuje
 
Ne očekujte od odgajateljice koja mora brinuti o cijeloj grupi djece da samoinicijativno započne s odvikavanjem od pelena. Ali kada vidite da vaš trud počinje pokazivati rezultate, zamolite odgajateljicu za suradnju. Neka tijekom dana nekoliko puta pita dijete treba li mokriti i treba li pomoć. 
 
Naučite dijete kako se to radi
 
Iako učenje dječaka kako se mokri majkama može biti jednako velik izazov, s djevojčicama ovaj korak ide lakše. Kako bi djetetu bilo zanimljivije, možete koristiti mirisne sapunčiće za wc kao "metu" koju treba pogoditi.Ograničite unos tekućine u večernjim satima
 
Najmanje sat vremena prije odlaska na spavanje dijete ne bi trebalo unositi tekućinu kako bi moglo ostati suho preko noći. Ovaj savjet donosimo vam za kraj, jer će vam trebati tek kada zamijetite napredak u dnevnim odlascima na wc. Noćno mokrenje može se nastaviti nešto duže, ali će proces ići lakše kada dijete počne samo tijekom dana osjećati potrebu da ne nosi pelene.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara