Naučite vašeg školarca čitati s razumijevanjem

Naučite vašeg školarca čitati s razumijevanjem
Foto: Shutterstock
 
DIJETE nije dovoljno samo naučiti čitati, potrebno je naučiti ga kako čitati s razumijevanjem i produktivno. Tek tada mu poznavanje slova može pomoći u školovanju i učenju. 
 
Važno je stvoriti kvalitetnu radnu atmosferu i dobro se organizirati u vlastitom domu. Neka djetetove knjige uvijek budu uredne, a radni stol za kojim dijete uči dovoljno osvijetljen i velik.
 
Važno je mnogo čitati kako bi dijete iz dana u dan moglo napredovati. Nije važna sama literatura koju čita, pa je dijete ponekad lakše zainteresirati nekom zanimljivom knjigom ili stripom nego školskim udžbenikom.
 
Ne preskačite čitanje za vrijeme praznika jer bi moglo dovesti do nazadovanja. 
 
Na kraju većine poglavlja možete pronaći pitanja o naučenom gradivo. Dijete bi trebalo odgovoriti na sva pitanja. Ako ih nema u udžbeniku, izmislite ih sami i tako potaknite dijete na razmišljanje.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Savjeti koje bi trebali dati djetetu tijekom učenja čitanja s razumijevanjem:
 
Treba ignorirati nejasni dio i vidjeti hoće li ga dijete do kraja čitanja samo shvatiti.
 
Ako ne shvati, potaknite dijete da ponovno pročita nejasan dio.
 
Neka nakon čitanja pokuša spojiti nejasan dio s ostatkom priče koja mu je jasna.
 
Vi možete pomoći na način prvo shvatite na kakav način vaše dijete uči. Dok je nekoj djeci potrebna tišina, druga djeca vole učiti na glas i dobro im dođe pomoć ukućana da zajedno s njime ponavljaju gradivo.
 
Veća je vjerojatnost je da će dijete pokazati zanimanje za čitanje, ako vidi da i roditelji čitaju. Stoga ako volite čitati, ne čekajte da djeca odu na spavanje, već im pokažite svoju ljubav prema književnosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara