Oporavak nakon poroda: Kako tijelo i um vratiti u formu?

Foto: Shutterstock

ZA ZDRAVU trudnoću, trudove i porod važni su kvalitetna prehrana, uzimanje dovoljno vode, izdržljivost, snaga i upornost.

Pripremati se trebate kao za maraton, ali, za razliku od maratona, za oporavak nije dovoljno malo se istegnuti i popiti mnogo vode. Američki Nacionalni centar za informacije o ženskom zdravlju objavio je nekoliko savjeta za lakši oporavak nakon poroda.

1. Odmorite se i napunite baterije

Vrijeme nakon poroda nije vrijeme za ostvarivanje poslovnih planova. Nakon poroda treba vam psihički, mentalni i emocionalni odmor. To vrijeme služi za upoznavanje djeteta i pronalazak ritma dojenja. Pokušajte spavati kada spava i vaše dijete kako biste imali isti ritam spavanja i bolje se odmorili. Za kućanske poslove delegirajte druge ukućane. U prvom vremenu nakon poroda ograničite posjete obitelji i prijatelja. To nije važno samo za vaš odmor, nego i za zdravlje djeteta. Goste pozovite kada znate da će dijete biti budno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Brinite o svome tijelu

Ostavite se nezdravih brzopoteznih dijeta i fokusirajte se na zdravu prehranu. Ne zaboravite da dojenjem gubite 500 kalorija dnevno. Jedite svježe namirnice, cjelovite žitarice i zdrave proteine koji se nalaze primjerice u ribi i mliječnim proizvodima. Izbjegavajte jednostavne šećere od kojih ćete se osjećati još umornije. Pijte mnogo vode te smanjite unos kofeina.

3. Oprezno s aktivnostima


Ovo nije vrijeme za zumbu! Vjerojatno ćete tjednima nakon poroda imati krvavi iscjedak te natečene udove. Možda ćete imati grčeve i dugo patiti od zatvora. Budite nježni prema svome tijelu. Oko sporta i ostalih aktivnosti posavjetujte se s liječnikom. Šetnja i ostale lakše fizičke aktivnosti često se preporučuju u prvim tjednim nakon poroda. Kada god možete, izađite van na sunce i svježi zrak od kojih ćete se prirodno osjećati bolje. Ako se osjećate depresivno, recite to liječniku. Ne započinjite s nikakvom zahtjevnijom tjelovježbom barem šest tjedana nakon poroda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara