Ovaj jednostavan rekvizit može ubrzati porod!

Ovaj jednostavan rekvizit može ubrzati porod!
Foto: Shutterstock
 
NOVA studija provedena u velikoj Britaniji sugerira korištenje takozvane "kikiriki" lopte tijekom poroda. Navodno korištenje ove lopte ubrzava porod za čak dva sata. Da, dobro ste pročitali, DVA SATA!
 
S obzirom na to da je ovaj rekvizit lako nabavljiv i jeftin, svaka žena bi trebala pokušati ubrzati porođajne muke na ovaj način.
 
U istraživanju su ženama ponuđene lopte jajastog oblika nakon što su primile epiduralnu anesteziju kako bi jednu nogu mogle držati na blago povišenom. Prosječno je prva faza poroda trajala pola sata kraće, a druga faza, odnosno izlazak posteljice, oko desetak minuta kraće nego kod žena koje nisu koristile loptu. Bilo je i žena kojima je porod skraćen za čak dva sata.
 
Ovih prosječnih pola sata vam se čini mala razlika? Ako ste već rađali, sjetite se koliko znači svaka minuta neizmjerne boli koje se ovim putem možete poštedjeti.
 
Iako na našem tržištu još uvijek nema takozvanih "kikiriki" lopti namijenjenih upravo za korištenje tijekom poroda, vrlo dobro će ih zamijeniti i najmanja pilates lopta ili obična dječja lopta. Potrebno je samo do pola ispustiti zrak, kako bi se pod pritiskom noge koju polažete na loptu ona formirala u oblik jajeta.
 
Žene koje su koristite loptu tijekom poroda statistički su imale nižu stopu poroda carskim rezom, čime se ujedno smanjuju i šanse da ćete u sljedećoj trudnoći morati roditi carskim rezom.
 
Što lopta zapravo radi?
 
Podizanjem jedne noge na loptu dok ležite na boku stvarate idealan položaj kostiju zdjelice te je u tom položaju olakšano spuštanje djeteta u porođajni kanal, a samim time u ubrzano otvaranje trudnice. 
 
Tijekom ove studije nije utvrđena nijedna opasnost koju bi majka ili dijete mogli imati zbog korištenja tijekom poroda. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara