Perilice posuđa potiču razvoj alergija kod djece

Perilice posuđa potiču razvoj alergija kod djece
Foto: Shutterstock
 
NOVO istraživanje pokazalo je kako pranjem posuđa ručno umjesto korištenja perilica možete smanjiti djetetov rizik od razvoja alergijskih reakcija, kao što su astma i ekcemi.
 
Rezultati istraživanja sugeriraju kako rano izlaganje djeteta različitim mikrobima bitno ojačava djetetov imunitet već od malih nogu. Ako je imunitet dovoljno snažan, a dijete zdravo, izlaganje svakodnevnim mikrobima kojima smo okruženi, potpuno je bezopasno za djecu.
 
Doktor Bill Hesselmar, Šveđanin je koji već godinama proučava alergije kod male djece smatra kako je bolje posuđe prati ručne, iako je dokazano da je takav oblik često znatno manje učinkovit nego strojno pranje posuđa kada je u pitanju ubijanje bakterija. Ručnim pranjem posuđa djeca su bila izložena većem broju mikroba i ta stimulacija imunološkog sustava djeteta pozitivno je djelovala na smanjenje alergijskih reakcija.
 
 
Istraživanje provedeno u Švedskoj na više od tisuću tamošnje djece od dobi od sedam i osam godina pokazalo je kako samo 12% roditelja posuđe pere ručno. Djeca u tim obiteljima imala su gotovo upola manji rizik od razvoja alergijskih reakcija u odnosu na djecu čiji roditelji su posuđe prali strojno.
 
Kako kada je u pitanju pranje posuđa, tako i u svim ostalim segmentima, poželjno je djecu izložiti određenoj dozi mikroba. Pritom se naravno ne sugerira  da bi vaš dom trebao biti prljav, ali ne bi trebali trošiti previše vremena na potpuno dezinfekciju vašeg doma. Sterilni uvjeti idealno su okruženje u kojem djeca prilagođavaju svoje tijelo na život bez mikroba. No problem se tada javlja kada dijete izađe ispod tog "staklenog zvona". Tada djeca obolijevaju mnogo češće nego djeca čiji imunitet je već navikao na borbu sa "kućnim" bakterijama. Zapravo, alergijske reakcije se tada javljaju i na, za zdravu djecu, potpuno bezazlene stvari. 
 
Ne morate potpuno izbaciti korištenje perilice posuđa, no čaše i tanjure koje dijete više puta dnevno zaprlja perite na ruke.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara