Peti tjedan: Navikavate se na trudnoću, a embrij počinje poprimati oblik

Peti tjedan: Navikavate se na trudnoću, a embrij počinje poprimati oblik

Foto: Shutterstock

U PETOM ste tjednu trudnoće i u ovo vrijeme embrij počinje poprimati oblik nalik ljudskom, a vi i partner se navikavate na ideju da ćete postati roditelji.

Beba


Dosad je embrij bio samo nakupina stanica, ali sada počinje dobivati oblik. Neuralna cijev se proteže duž embrija i iz nje će se kasnije razviti leđna moždina i mozak. Izbočina u sredini embrija razvit će se u srce te početi kucati i pumpati krv. U ovo se vrijeme već razvija i posteljica.

Mama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerojatno ćete sada već početi osjećati vrlo umorno. Pospanosti će se pridružiti i bolne te natečene grudi, a neke žene zbog divljanja hormona dobiti glavobolju. Mogu se već pojaviti i mučnine, iako će se vjerojatno javiti tek kasnije. Neke žene neće imati ni jedan od ovih simptoma, dok će druge patiti od svih.

Preporučuju se zdrava prehrana, uzimanje folne kiseline i blaga tjelovježba koja ne samo da dobro utječe na vas i dijete, nego vam poboljšava kondiciju potrebnu za porod te ubrzava oporavak nakon poroda.

Tata


Ovoga ćete tjedna, ako dosad niste, zasigurno saznati da vam je partnerica trudna. Budite uz nju, pružite joj potporu tijekom vjerojatnih promjena raspoloženja koja nastupaju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara