Velika Britanija počinje financijski nagrađivati majke koje doje

Velika Britanija počinje financijski nagrađivati majke koje doje

Foto: Shutterstock

U VELIKOJ Britaniji priprema se pilot projekt uvođenja naknada majkama koje doje svoju djecu.

Projekt počinje u South Yorkshireu i Derbyshireu, ali ako dobro prođe, zaživjet će na nacionalnoj razini, pišu tamošnji mediji.

Radi se o zajedničkom projektu Vlade i medicinskih znanstvenika kojim će majke nagraditi kuponima za kupovinu u iznosu od 200 funti. Kupone će moći iskoristiti u supermarketima i drugim trgovinama. Ova su područja izabrana jer je u njima niska stopa majki koje doje.

120 funti za šest tjedana, 200 za šest mjeseci dojenja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi zaslužile kupone, žene moraju dojiti prvih šest mjeseci. One koje doje prvih šest tjedana dobit će 120 funti.

Sličnim financijskim metodama Vlada je već pokušavala ljude potaknuti na prestanak pušenja i smanjenje tjelesne težine, ali ovo je prvi put da se novčanim sredstvima potiče dojenje. Primalje i medicinske sestre će morati potvrditi da majke zaista doje djecu.

I dok je jedna strana pozdravila ovaj projekt kojim se potiče najzdravija prehrana za bebe, ideja je naišla i na neke kritike. "Motiv dojenje ne može biti novčana naknada. Dojenje treba biti nešto što manjka želi napraviti za zdravlje svojega djeteta", rekla je Janet Fyle iz Kraljevskog društva primalja te dodala da je važnije osigurati dovoljno osoblja za pomoć majkama nakon poroda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara