Prvi dan s bebom: Što slijedi nakon poroda?

Foto: Shutterstock

POROĐAJNE su muke upravo završile i ugledali ste svoje dijete prvi put. Kako će izgledati vaših zajedničkih prvih 24 sata?

Prvi sat

Nakon što svoga mališana donesete na svijet, nadajmo se da će vam biti omogućeno da ga priljubite na gola prsa te u tom položaju istisnete posteljicu jer je kontakt golom kožom neposredno nakon poroda vrlo važan. Čak i nakon carskoga reza pokušajte tražiti da vam bebu donesu što je prije moguće.

Liječnik i sestre će provjeriti je li s disanjem sve u redu, isisati tekućinu iz nosa i usta, osušiti dijete te napraviti inicijalni pregled. Ovo je odlično vrijeme za prvi pokušaj dojenja.

Ako djetetu treba više vremena za stabilizaciju tjelesne temperature i početak samostalnog disanja, možda završi na neonatološkom odjelu, a vi ćete imati malo više vremena i mira za odmor od poroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi i treći sat


Ako je dijete s vama, u ovom će razdoblju biti detaljno pregledano od glave do pete. Liječnik i sestre ću mu provjeriti sve vitalne funkcije, izmjeriti glavu, prebrojati prstiće te provjeriti je li izvršilo prvu nuždu.

Od četvrtog do dvadesetčetvrtog sata

Još uvijek ste u bolnici. Prije nego što odete, liječnik će još jednom detaljno pregledati vas i dijete. Dobit ćete upute kako brinuti o pupčanom batrljku koji će otpasti za nekoliko dana.

Prvih 24 sata vaše će dijete uglavnom spavati pa to vrijeme pokušajte iskoristiti da se i vi odmorite. Oboje ste maloprije prošli kroz vjerojatno najzahtjevnije fizičko iskustvo u životu i treba vam vremena za oporavak. Uživajte u svakoj minuti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara