Razvoj bebe kroz dvanaest mjeseci

Foto: Shutterstock

KAD se dijete rodi ono nema svjesnu kontrolu nad svojim tijelom, iako ima prirodan refleks pokreta da okrene glavu prema vašim prsima ili vas primi za prst. Ali uskoro će beba preuzeti kontrolu nad svojim pokretima, počevši od glave na niže, a brzina kojom će to svladavati u narednih 12 mjeseci je nevjerojatna. 
Donosimo vam mali vodič bebinog razvoja kako bi vas pripremili za trenutak kada vaša beba u potpunosti  preuzme kontrolu nad svojim tijelom. Imajte na umu kako je ovo samo okvirni vodič i kako se napredak razlikuje od djeteta do djeteta. Ako se vaše dijete ne uklapa u navedene kategorije, ne znači da zaostaje u razvoju, sve će to ono nadoknaditi kada za to bude spremno. Ako ipak imate brige vezane uz bebin razvoj, posavjetujte se s pedijatrom.

Novorođenče

Vaše novorođenče najčešće će ležati u skupljenom položaju. Ima malu kontrolu nad rukama i nogama, a šake drži čvrsto stisnutima. Osim pomicanja lijevo-desno dok leži, nema nikakvu kontrolu nad glavom. Oko drugog tjedna, dok držite dijete u naručju, glavom uz vaše rame, možete osjetiti blage trzajne pokrete. To vaše dijete pokušava držati glavu uspravno.

Jedan mjesec

Vaše dijete sve više vremena provodi ritajući se. Pomiče i ruke, što znači da će ih uskoro položiti uz tijelo umjesto da ih stalno drži u zraku. Oko šestog tjedna otkriva ruke, iako još nije svjesna da pripadaju baš njoj. Do kraja prvog mjeseca započinje otvarati šake.

Dva mjeseca

Rate količina kontrole koju beba ima nad svojim tijelom.Do osmog tjedna napredovala je do te mjere da može držati glavu uspravno, ali i dalje treba oslonac. Oko devetog tjedna može naučiti kako se preokrenuti s boka na leđa. 

Tri mjeseca

Jačaju mišići u leđima i vratu što znači da sad ima kontrolu nad pokretima glave i potpora je potrebna samo u slučaju da bebu držite u nekom neobičnom položaju. Sada može pomicati glavu kako bi pratila objekte, čak je i podignuti na nekoliko sekundi kada leži na leđima. Ovo je početak pokušavanja da se uspravi u sjedeći položaj. Ako je pravilno poduprete s jastucima, moći će držati leđa uspravno. Ovo je vrijeme kada započinje s preokretanjem s leđa na bok.

Četiri mjeseca

Držite je uspravno na svom krilu i osjetit će te kako vas gura prstićima dok pokušava ispraviti koljena. Započinje se preokretati s trbuha na leđa.

Pet mjeseci

Oko petog mjeseca ako privučete bebu u sjedeći položaj možda ćete osjetiti kao se sama pridržava, ali nikako je ne ispuštajte iz ruku, jer u toj dobi bebe nemaju snagu ni ravnotežu potrebnu za samostalno sjedenje.

Šest mjeseci

Šestomjesečna beba može se podupirati s obje ruke, podizati glavu i ramena ako se igra ležeći na trbuhu. Neke bebe će se postavljati u položaj za puzanje, ali nemojte očekivati da će se to dogoditi. U ovom periodu neke bebe će imati dovoljno snage za samostalno sjedenje, ali vjerojatno još uvijek neće imati potrebnu ravnotežu. Ravnaju se noge kao priprema za hodanje i puzanje, a ako je postavite uspravno u svome krilu vjerojatno će odmah početi lagano poskakivati.

Sedam mjeseci

Od sedam mjeseci do godine dana beba razvija reflekse potrebne za održanje ravnoteže. To znači da sada može sjediti uspravno, iako će se vjerojatno pridržavati rukama da ne izgubi ravnotežu.  Vaša beba povećava svoju snagu pa će sada u uspravnom položaju poskakivanje zamijeniti premještanje s noge na nogu. Ovako beba testira i jača svoje mišiće, ali sve ovo daleko je od samostalnog stajanja.

Osam mjeseci

Ovaj i sljedeći mjesec važni su za vašu bebu, jer je sjedenje njen omiljeni položaj. Ona sada vidi posve novi svijet iz perspektive koja joj sve čini zanimljivijom, a neke stvari su joj sada i lakše za dohvatiti. U ovo vrijeme neke bebe započinju puzati.

Devet mjeseci

Vaša je beba otkrila sve čari puzanja. Iako je u početku sve pomalo nespretno, a često i naopako, jer su ruke još uvijek snažnije od nogu pa se desi da beba puzi u nazad, ona brzo uhvati ritam i brzinu. Prvo mora naučiti kako izdržati težinu na rukama kako bi mogla podići trbuh od tla, zatim i kako uskladiti pokrete ruku i nogu kako bi se mogla kretati.

Deset mjeseci

Nemojte se iznenaditi ako vaša beba ne puže oslanjajući se na dlanove i koljena. Neke bebe više vole puziti na trbuhu, neke se pomiču sjedeći na guzi, a neke pokreću tako da su im ruke i noge u ravnom položaju, tzv. "medvjeđi hod". Oko desetog mjeseca počinje kontrolirati koljena i stopala. Sada već može stajati, ali ne samostalno, jer još uvijek nema dovoljno ravnoteže. Ubrzo će naučiti kako se podići u uspravan položaj pridržavajući se za nešto, dok će joj spuštanje još uvijek biti teško. Beba napreduje prema hodanju. Ako je držite uspravno u svom krilu ona će pokušati napraviti prve korake. Vjerojatno će uživati šetati po kući dok je pridržavate za obje ruke.

Jedanaest mjeseci

Beba stoji samostalno i polagano hoda pridržavajući se za namještaj. Prvo s dvije ruke, pa s jednom sve dok se ne osjeti spremnom za samostalno hodanje. To će se najvjerojatnije dogoditi u dobi od 15 mjeseci. Pokazuje interes za penjanje, voli šetati dok je držite za ruke, a naučila je i kako se iz stajaćeg spustiti u sjedeći položaj.

Dvanaest mjeseci

Sada već možete očekivati prve korake, iako je dob u kojoj dijete prohoda različita za svako dijete. Neka djeca prohodaju s devet mjeseci, dok je drugoj za to potrebno 17 mjeseci. Primijetit ćete da bebe ne hodaju kao odrasli. U početku su im noge razdvojene, a ruke podignute visoko kako bi održavali ravnotežu. Puno puta će hodanje završiti sjedanjem nakon nekoliko koraka prije nego što vaše dijete postane profesionalac. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara