Samo 300 kalorija više: Trudnice koje misle da jedu za dvoje često se previše udebljaju

Foto: Shutterstock
 
PRETILE trudnice s idejom da jedu za dvoje vjerojatnije će natući mnogo više kilograma u trudnoći, otkrili su znanstvenici s Penn State College of Medicine u SAD-u.
 
Izvanredna profesorica medicine javnoga zdravstva Cynthia Chuang proučavala je stavove i navike žena koje su u trudnoći dobile preporučenu težinu, ali i onih koje su pretjerale.
 
Prekomjernu težinu određuje indeks tjelesne mase između 25 i 29, a pretilost veći od 29. Liječnici preporučuju trudnicama prosjčno dobivanje na težini između 11,5 i 16 kilograma. Žene prekomjerne težine trebale bi dobiti manje, između 7 i 11,5 kilograma, a pretile između pet i devet kilograma. Premalo teškima preporučuje se dobivanje više kilograma od prosjeka.
 
U istraživanju je intervjuirano 29 žena koje su bile prekomjerne težine ili pretile prije trudnoće. 11 ih se držalo zadanih preporuka, a 18 je pretjeralo s dobivanjem na težini i to zato što su jele previše i nezdravo. Ispitanice su odgovarale na pitanja o prehrambenim navikama, jutarnjoj mučnini i fizičkim aktivnostima tijekom trudnoće.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trudnicama treba 300 kalorija više dnevno, a ne dvostruko!
 
One koje su pretjerale redovito su se opravdavale da "jedu za dvoje". Međutim, čini se da im ista logika i "briga" o nerođenom djetetu nije pomogla da počnu više vježbati ili jesti zdraviju hranu.
 
Podsjećamo, liječnici trudnicama preporučuju unošenje samo 300 dodatnih kalorija dnevno kako bi primjereno i zdravo dobile na težini, a svojim nerođenim bebama omogućile pravilan razvoj. Dodatne se kalorije trebaju odnositi prije svega na nemasne bjelančevine.
 
Pretjerano dobivanje na težini u trudnoći nerijetko će dovesti do dugoročne prekomjerne težine ili pretilosti zbog kilograma koje će majkama biti mnogo teže skinuti. Valja spomenuti i rizike poput preranog poroda i drugih komplikacija koje se mogu javiti u slučajevima ekstremnog pretjerivanja. 
 
Umjesto riskiranja komplikacija te nerijetko prekomjerne težine i ugrožavanja zdravlja do kraja života, nije li mnogo lakše jednostavno racionalnije pristupiti prehrani u trudnoći?

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara