Simptomi postporođajne depresije

Foto: Shutterstock

GOTOVO je nezamislivo da možete biti toliko depresivni da nemate snage ili želje da se brinete za svoje dijete. Ali ipak se događa. Između 800 000  i 1 milijun žena u svijetu ima dijagnozu postporođajne depresije. Evo što orate znati o ovom čestom stanju koje se može u potpunosti izliječiti. 

Simptomi se obično javljaju tri mjeseca nakon porođaja, iako se može javiti u bilo koje doba unutar prve godine. 
 
Dok simptomi mogu varirati, jedna česta karakteristika je osjećaj da niste povezani s djetetom. Žene mogu patiti od vrtoglavica, dizorijentiranosti i zbunjenosti. Drugi simptomi uključuju promjene u obrascima spavanja i hranjenja.
 
Ugrožene su žene s osobnom ili obiteljskom sklonosti depresiji, promjenama raspoloženja ili tjeskobi, kao i one koje imaju jake promjene raspoloženja sukladno menstrualnom ciklusu. Najviši faktor koji utječe na pojavu postporođajne depresije je depresija u ranijoj trudnoći, posebno ako nije liječena. U slučaju da je žena u prethodnoj trudnoći imala postporođajnu depresiju, šanse da je ponovno dobije su 75 posto i u puno težem obliku. 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Kombinacija antidepresiva i psihoterapije je norma u liječenju. To je postepen proces, ali kroz tri do četiri mjeseca većina žena osjeća se puno bolje. 
 
Ako sumnjate da imate postporođajnu depresiju važno je da potražite pomoć. I zapamtite, ozdravit ćete. Doktori kažu kako je ovo jedna od najčešćih komplikacija nakon trudnoće i jedna koju je najlakše izliječiti. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara