Sukobi braće i sestara

Sukobi braće i sestara
Foto: Shutterstock
 
U NEDAVNIM istraživanja nađen je šokantan podatak: Čak 53 od 100 djece zlostavlja brata ili sestru. To se može upravo sada odvijati i u vašem domu, bez da znate. Donosimo znakove upozorenja da je jedno ili više djece zlostavljano i što učiniti u takvoj situaciji:
 
Kako prepoznati da su normalne svađe i hrvanja među djecom prerasla u zlostavljanje? Evo prvih znakova:
 
Dijete uvijek izbjegava braću
 
Često nalazite masnice i otekline koje dijete ne želi objasniti
 
Promjene u ponašanju, spavanju i prehrani
 
Jedno dijete tipično je agresor
 
Gruboća i nasilje s vremenom se pojačava
 
Iznimno negativni odnosi
 
Žrtva ne želi ići kući
 
Žrtva oponaša zlostavljanje kroz igru
 
Žrtve su uglavnom poslušne, pasivne ili povučene osobe
 
Kako stati na kraj zlostavljanju?
 
Prvo i najvažnije: zaštitite svoje dijete. Ne štitite ga time samo od fizičkog povrjeđivanja, već i psihičke i emotivne traume. Dijete koje je zlostavljano živi u uvjerenju kako ono to zaslužuje i nije vrijedno.
 
Takvo će dijete vrlo vjerojatno odrasti i tražiti veze u kojima će opet biti zlostavljano. Čuvajte zlostavljano dijete od braće i sestara dok oni ne nauče ponašati se drugačije.
 
Iznimno je bitno da vaše dijete zna koja je njegova uloga i značaj u obitelji, te da bez njega obitelj ne bi bila dobro. Naučite ga da i ono ima moć – dozvolite djetetu da izrazi bijes i frustraciju riječima, a ne djelima: „ Reci mi kako se zbog toga osjećaš? Zašto si toliko ljut, frustriran? „ Jednom kad dijete stvori naviku razgovaranja o problemima, nasilje će prestajati. Svakodnevno razgovarajte s djetetom koje zlostavlja i agresivno je kako bi učinili sve da prihvati da uvažavate i njegove probleme.
 
„Razumijem da te to muči, hajde da razgovaramo o tome.“ Stavite se u njegovu poziciju da dijete zna da ga razumijete, što će mu pomoći da se osjeća bolje.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara