U zemlji dječje mašte

U zemlji dječje mašte

Foto: Shutterstock

BEZ obzira da li vam lik iz crtića dolazi na čaj ili je stol u kuhinji postao šator, svaka mama će ostati zadivljena količinom mašte koju djeca imaju. Ali kada po tisućiti put pogledate pod krevet kako bi ga uvjerili da tamo nema čudovišta, zapitate se gdje za vaše dijete završava svijet mašte, a počinje realnost. Jedno je sigurno, svi stručnjaci se slažu kako je dječja mašta dio djetetova razvoja, ona mu pomaže da rješava probleme, misli kreativno, razvije suosjećanje, logičko mišljenje, ali i proširi svoj vokabular. U svakom slučaju, mašta je nešto što trebate njegovati.


Kako sve počinje?
 
Razvoj imaginacije kod djeteta primijetit ćete tek s razvojem govora, jer tada svijet koji ga okružuje dobiva smisao. Između jedne i dvije godine djeca počinju shvaćati da nešto postoji čak i ako mi to ne vidimo. Djeca razumiju da ne treba imati stvarni objekt pred sobom, dovoljno je da ga imate u mislima i tako započinju igre pretvaranja, obično u dobi od 17 mjeseci.
 
Pretvaranje
 
Igre pretvaranja pomažu u djetetovom razvoju, razvijaju njegov vokabular i socijalnu empatiju, ali i pomažu da se riješi nekih svojih briga, kao što su odlazak u vrtić ili rođenje brata ili sestre. Djeca se obično započinju pretvarati tako što  hrane svoje medvjediće ili s njima piju čaj. Ohrabrite dijete tako što ćete se igrati s njim, pijte zamišljeni čaj i jedite zamišljene kekse s njegovim lutkama. 
 
Likovi iz crtića u posjeti
 
Sve do četiri ili pet godina vaše dijete ne može točno razlikovati maštu od realnosti. Dijete je svjesno da su mama i tata drugačiji od likova iz crtića, ali u njegovoj glavi svi smo mi likovi, tako da vas ne iznenadi kada jedan dan lik iz omiljenog crtića stvarno svrati na čaj. Upravo iz tog razloga djeca su često uvjerena kako je pravo čudovište u njihovom ormaru. Za njih su pas u susjednom dvorištu i njihovo zamišljeno čudovište jednako stvarni. To je potpuno normalno. Razlog zbog kojeg se djeca boje mraka je taj što ne vide dobro, a onda nastupa njihova mašta i stvara čudovišta. Važno je da budete strpljivi s djetetom i objasnite mu da u sobi nema ničega, čak i ako ćete deset puta morati otvoriti ormar u potrazi za čudovištem.  
 
Pustite mašti da se razvija
 
Kako bi potakli njegovu maštu, osigurajte mu rekvizite za pretvaranje. Stari šešir, ogrlica ili slika životinje bit će dovoljni da njegov mozak počne stvarati likove i događaje. Čitajte slikovnicu o neobičnim mjestima, životinjama ili događajima. Ako pažljivo sluša priču pitajte ga, "Što misliš da će se sada dogoditi?". Tako ćete mu dati priliku da razmišlja o mogućnostima i razvija svoju maštu. Pustite dijete da samo osmisli svoje igre, jer ako ćete vi biti ti koji će voditi igru i usmjeravati dijete, ono nikada neće razviti samostalno mišljenje i imaginaciju. Nikada se ne miješajte u razvoj događaja. Ako mu kažete kako vatrogasci ne nose ogrlicu ili tigrovi ne jedu cvijeće, samo ćete ga rastužiti. Najbolji način da potaknete razvoj svog djeteta je da ga pustite da uživa u svom svijetu.
 
Ako ih ne možete pobijediti...
 
Iako vas dječja mašta ponekad može izluditi, posebno ako vaše dijete već deseti dan odlazi u park obučeno kao Spiderman, sve je to dio razvoja. Jednostavno se opustite i prepustite. Nikad ne znate, možda ćete i vi uživati u igri.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Najveći dječji strahovi
 
Čudovište pod krevetom
 
Nikad ne ismijavajte njegov strah. Umjesto toga pitajte ga što ga kod čudovišta najviše plaši i onda razgovarajte o tome. Nabavite mu noćno svjetlo u sobi, a neka pripreme za spavanje budu opuštajuće.
 
Voda
 
Ako se vaše dijete boji vode ne tjerajte ga u nju. Neka prvo promatra drugu djecu kako se kupaju, zatim krenite korak po korak. Prvo neka samo smoči noge, pa tako redom dok dijete ne prevlada strah od vode.
 
Psi
 
Razgovarajte s djetetom kako bi saznali što je uzrok strahu. Možda je imalo neugodan susret sa psom ili ste čitali neku priču koja je u njemu razvila strah. Važno je razgovarati s djetetom i pokušati mu vratiti samopouzdanje i otjerati strah.
 
Usisavač
 
Razgovarajte s djetetom o tome što je to usisavač, kako radi, zašto je glasan i kupite mu usisavač igračku kako bi zajedno čistili i tako prevladali strah.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara