Vodič za kupovinu dječjih cipelica

Vodič za kupovinu dječjih cipelica

 Foto: Shutterstock

 VEĆINI roditelja kupovina dječjih cipela predstavlja problem. Uvijek je pitanje koje odabrati, kako znati pravu veličinu, koji je model idealan baš za vaše dijete.. Kako bi vam olakšali kupovinu donosimo vam ovaj vodič koji će vam odgovoriti na sva vaša pitanja i pomoći da odaberete prave cipelice.
 
Oblik i veličina
 
Kad su djeca u pitanju sigurno je da jedan model ne pristaje svima. Istraživanja su pokazala kako manje od trećine djece odgovaraju "standardne" cipele. Izaberite proizvođača koji nudi različite širine cipelica, ali i različite veličine, jer će vam nekada trebati cipelice na pola broja. 

Mjerenje
 
Redovito mjerite dužinu djetetovog stopala kako bi znali koju veličinu kupiti. Premale cipele mogu uzrokovati deformaciju stopala,ali i uzrokovati poteškoće u hodanju, posebno kod djece koja rade prve korake.
 
Pomoć stručnjaka
 
Stopala vašeg djeteta jedinstvena su, kao i ono samo, zato potražite pomoć stručnog osoblja koje će točno odrediti dužinu dječjeg stopala i pronaći odgovarajuću cipelicu.
 
Rast stopala
 
U prvoj godini dječje stopalo naraste za tri veličine (25 mm), a u dobi od dvije do pet godina noga naraste za dvije veličine (16 mm) svake godine. Od pete godine do puberteta stopalo naraste za pola veličine (8 mm) svake godine.
 
Prirodan oblik
 
Pri kupnji pazite da cipelice budu blago zaobljenog vrha kako bi se maksimalno prilagodile obliku dječjeg stopala. Preuske cipelice mogu stisnuti stopalo u neprirodan položaj i izazvati neugodu, ali i deformaciju. 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Neka koža diše
 
Stopala trebaju biti zaštićena, ali trebaju i disati. Zato kupujte cipelice koje su čvrste i stabilne, ali i koje su napravljene od prirodnih materijala kako bi koža disala. Tako ćete spriječiti da se stopala znoje. 
 
Vezanje
 
Izaberite cipelice koje se vežu na čičak, jer ćete tako brže i lakše obuti dijete, ali i osigurati čvrstoću i sigurnost stopala. 
 
Tenisice
 
Dječja stopala su pod pritiskom tijekom aktivne igre ili bavljenja sportom, stoga je važno da za vrijeme aktivnosti dijete nosi tenisice. Tenisice su posebno formirane kako bi podupirale stopalo za vrijeme aktivnosti i omogućile nogama da dišu.
 
Mekoća
 
Grubi materijali i oštri rubovi mogu uzrokovati žuljeve. Neka materijal koji dolazi uz kožu djeteta bude mekan i ugodan. 
 
Korak po korak
 
Važno je da izaberete cipelicu koja prati djetetov razvoj. Primjerice ako kupujete cipelice za dijete koje tek počinje hodati, važno je da imaju pojačanje na petama, prstima i oko gležnja kako bi  se spriječile moguće ozljede. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara