Ako odlučite ostati u braku samo zbog svoje djece, posljedice mogu biti štetne

Ako odlučite ostati u braku samo zbog svoje djece, posljedice mogu biti štetne
Foto: 123RF

IMATI partnera s kojim ćete osnovati obitelj jedna je od prekrasnih stvari u životu.

Čak i kada nađete partnera svojih snova, može doći do krize, a stvari se mogu još više zakomplicirati ako su u pitanju djeca. Možda odlučite ostati u braku zbog svoje djece misleći kako činite dobro za njih, ali istina je suprotna. Roditelji su svojoj djeci uzor i upravo iz viđenja braka dijete može naučiti puno toga i to projicirati kasnije u životu.

Ovo su neke od posljedica koje će jako utjecati na vašu djecu ako odlučite ostati u braku samo zbog njih.

Učite djecu da je "dovoljno dobro" sasvim u redu

Dijete vidi primjer roditelja koji se ne mogu maknuti iz stresne situacije i zaglavili su u staromodnim obrascima ponašanja i tako se nauče da je jako teško voditi sretan život i da se mogu pomiriti s time da im je život "u redu" pa borba za stvari koje ih čine sretnima izgleda kao beskoristan i opasan zadatak koji bi mogao donijeti samo razočaranje.

Roditelji bi trebali naučiti svoju djecu da žive samo jednom i da svoje vrijeme trebaju iskoristiti maksimalno unatoč svim poteškoćama.

Djeca se mogu uplašiti budućnosti

Čak i ako se svađate iza zatvorenih vrata, djeca će primijetiti da nešto nije u redu i to će ih potaknuti na razmišljanje da se trebaju bojati za svoju budućnost. Također se mogu zabrinuti da će morati donijeti odluku s kim će ostati. Zbog toga mogu patiti od nedostatka inicijative i bojati se učiniti bilo što može uzrokovati raspad obitelji.

Morate objasniti djeci što se događa i dokazati im da ćete učiniti sve da budu sretni. Komunikacija je ključ emocionalne stabilnosti djeteta.

Djeca se ne osjećaju sigurno ili su zabrinuta

Djeca mogu osjetiti ljutnju i nesigurnost vas i vašeg partnera pa se mogu osjećati kao da sjede na tempiranoj bombi koja bi u svakom trenutku mogla eksplodirati.

Ne osjećaju se dovoljno zaštićeno i misle kako ih ne možete zaštititi od bilo koje opasnosti i nisu sigurni da ćete uvijek biti na njihovoj strani. A upravo je primarna odgovornost svakog roditelja da skloni svoje dijete od problema i osigura mu da se suoči sa svim životnim promjenama i problemima.

Djeca nemaju dobar uzor odnosa

Kad djeca odrastu, možda će im biti teško uspostaviti snažne i zdrave veze ako su im od ranog djetinjstva govorili da obitelj treba spašavati bez obzira na sve. Mogu pomisliti kako njihovi osjećaji nisu važni i da moraju žrtvovati svoju sreću da bi održali obitelj zajedno.

Sjetite se da djeca gledajući vas uče o osnovama ljubavi i emocionalne povezanosti koja će im pomoći da se i kao odrasle osobe znaju ponašati u svojim ljubavnim vezama.

Djeca se mogu osjećati krivima

Kad odlučite ostati zajedno u nezdravom braku, djeca će se osjećati kao da su oni krivi što ste nesretni i da su oni razlog svih obiteljskih problema, što može rezultirati nižim samopoštovanjem, problemima sa snom, pa čak i samoozljedama.

Djetetu trebate objasniti kako vaši međusobni osjećaju ne utječu na ljubav prema njemu i da vaša osobna pitanja nemaju nikakve veze s njim.

Djeca ne uče kako riješiti sukobe

Djeca oponašaju svoje roditelje. Ako roditelji predugo ostaju u sukobu, umjesto da ga riješe, djeca mogu projicirati takvo ponašanje u svoj budući život. Uče da su šutnja, neizražavanje svojih emocija i nerješavanje problema prihvatljivi obrasci ponašanja te postoji mogućnost da pate od problema s komunikacijom.

Djeci trebate objasniti da svi odnosi imaju svoje uspone i padove.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara