Baš oni koji odmahuju rukom najviše svjesno "drogiraju" svoju djecu

Baš oni koji odmahuju rukom najviše svjesno "drogiraju" svoju djecu

Foto: Instagram

ZNATE li da su istraživanja pokazala da pametni telefoni utječu na mozak djece kao da su na kokainu? Brine li vas to ili ćete tek sada početi brinuti o tome?

Ili ćete i dalje odmahivati rukom, budući da vas zaista ne brinu nikakva nova znanstvena saznanja kad se ionako mijenjaju kao godišnja doba?

E pa u ovom biste slučaju ipak trebali poslušati što vam imaju za reći, jer ovo nisu "novija" saznanja. Ovo su jedina saznanja do kojih se moglo doći otkako postoje pametni telefoni. Naše mame o njima nisu morale brinuti, zar ne? 

Organizacija Health for All Kids lansirala je edukativni video koji kaže da su istraživanja doista pokazala da svi digitalni ekrani utječu na dječji mozak kao droga: Kad igraju igrice, njihov mozak izgleda kao da su na drogama.

To je zato što elektronički uređaji, baš kao i droga, utječu na prednji dio kore velikog mozga, poznat kao prednji korteks te, među ostalim, povisuje razinu dopamina u organizmu. On je, kao što je poznato, zadužen za dobar osjećaj. Jasno nam je stoga da djeca žude za digitalijama i plaču kad im se oduzmu, jer im time doslovno uzimate razlog zbog kojeg se tako dobro osjećaju.

Baš kao što bi se i narkić osjećao kad biste mu uzeli njegov prah za dobar osjećaj. A to je jasan znak ovisnosti.Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istraživanja kažu i da djeca danas doista provode previše vremena s tehnologijom. Klincima od 8 do 10 godina normalno je da gotovo trećinu dana provedu pred ekranom. Ako spavaju osam sati i nešto manje vremena provode u školi, to zaista zvuči kao previše loše provedenog vremena. Tinejdžeri su još skloniji tehnologiji, pa to vrijeme mogu pojačati i na 11 do 12 sati dnevno.

Roditelji, ne svi, ali sve više njih, to dozvoljavaju, ne misleći da time čine toliku štetu. No, kad bismo vas pitali biste li djetetu dali koju "lajnicu", pa da bude "drogirano" sve to vrijeme, vjerujemo da biste se jako zgrozili na tako bolestan prijedlog.

No, biste li bili u pravu zbog toga?

Ne, ne biste, jer jedina "bolesna" stvar u ovoj priči upravo je legalna dozvola roditelja da njihovo dijete postane i ostane navučeno na tehnologiju koju čak i stručnjaci Silicijske doline smatraju digitalnom drogom.

Zato ni Steve Jobs, a ni brojni drugi tehnološki stručnjaci svojoj djeci ne dozvoljavaju da vrijeme provode pred ekranom, niti se trude nabaviti im najmodernije uređaje. Oni čak idu drugim smjerom te svoju djecu šalju u waldorfske škole i institucije u kojima će se razvijati u prirodi, među vršnjacima, stjecati životna iskustva i učiti o životu "prirodnim" putem.

Vjerujte onda barem njima, jer oni svojoj djeci ne žele dati takvu drogu. 


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara