Carski rez: Je li sigurno dvije trudnoće zaredom završiti operativnim zahvatom?

Carski rez: Je li sigurno dvije trudnoće zaredom završiti operativnim zahvatom?
Foto: 123RF

VAGINALNI porođaj nakon carskog reza povezan je s većim izgledima za razvoj komplikacija. Znanstvenici su do ovakvog saznanja došli nakon rezultata istraživanja 74.000 porođaja u Škotskoj, piše BBC. Oni smatraju da kada je moguće, budućim majkama treba omogućiti izbor načina porođaja, dakle, omogućiti im da odluče žele li roditi vaginalnim putem ili carskim rezom.

Ipak, nedavno istraživanje je pokazalo da liječnici ne udovolje želji brojnih rodilja koje žele roditi carskim rezom. 

Je li sigurniji porođaj vaginalnim putem ili carskim rezom?

Porođaj je sam po sebi rizičan bez obzira na način na koji se izvodi. Istraživanje provedeno u Škotskoj fokusiralo se na rizike koje nosi planirani carski rez u odnosu na vaginalni porođaj među ženama koje su ranije rodile pomoću operativnog zahvata. 

Među ostalim, pokazalo se da je porođaj vaginalnim putem predstavljao veći rizik za majku u odnosu na porođaj carskim rezom. Konkretno, do komplikacija kod novorođenčeta došlo je u osam posto trudnoća tijekom vaginalnog porođaja i u 6,4 posto porođaja carskim rezom.

Zato stručnjaci s Kraljevskog koledža za opstetriciju i ginekologiju smatraju da u velikoj većini slučajeva ženama treba dati mogućnost izbora.

Općenito gledajući, nakon jednoga carskog reza otprilike 75 posto žena kasnije rodi vaginalnim putem, a njih 25 posto završi na hitnom operativnom zahvatu carskim rezom. Važno je naglasiti kako je porođaj operativnim putem u hitnim slučajevima rizičniji od planiranog i rodilje to trebaju na vrijeme znati. 

Za i protiv

Nije zanemarivo ni to što oporavak nakon porođaja carskim rezom može potrajati dulje, a ne treba zaboraviti ni rizik od pojave infekcije i krvarenja nakon operacije. Također, kod svakoga carskog reza ostaje više ožiljaka, što povećava vjerojatnost da i posteljica ima ožiljke, a to može utjecati na buduće trudnoće. 

Znanstvenici kažu da postoji i manji rizik za novorođenče, a odnosi se na privremene poteškoće s disanjem ili posjekline, do čega dolazi kod jedne na stotinu novorođenih beba, no one obično odrastaju bez ikakvih poteškoća. 

Nasuprot tome, porođaj prirodnim putem znači i kraći boravak u bolnici, brži oporavak i povratak majke svakodnevnim aktivnostima. 

Kod žena koje su nakon prethodne trudnoće rodile carskim rezom, vaginalni porođaj može rezultirati puknućem ožiljka od carskog reza ili njegovim krvarenjem, što se događa svakoj dvjestotoj rodilji. Ne treba zaboraviti ni velik rizik za novorođenče, poput oštećenja mozga ili smrtnog ishoda kada se obavlja vaginalni porođaja nakon carskog reza u prethodnoj trudnoći.

Zato se vaginalni porođaj ne savjetuje ženama koje su prethodno imale tri ili više carska reza, kažu britanski liječnici. 

Doktor Pat O'Brian, savjetnik i glasnogovornik Kraljevskog koledža za opstetriciju i ginekologiju, kaže kako nova istraživanja upućuju na to da i žene i liječnici trebaju dodatne informacije kada je riječ o donošenju odluka o planiranju porođaja.

"Rodilje moraju biti svjesne činjenice da su u većini slučajeva vaginalni porođaj ili planirani carski rez sigurni nakon prethodnog porođaja operativnim putem. Prije porođaja rodilja i njezin ginekolog moraju obaviti vrlo detaljan razgovor o najsigurnijem načinu porođaja", kaže O'Brien. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara