Deset savjeta kako djecu učiti lijepom ponašanju

Deset savjeta kako djecu učiti lijepom ponašanju
Foto: Instagram

IMATI dobre manire vrlo je važno iz više razloga.

Jednom kad ih naučimo, one postaju dio našeg života i olakšavaju nam svakodnevne situacije, kako privatno, tako i poslovno. 

Djeca lijepo ponašanje uče od roditelja, pa je važno da majke i očevi budu pažljivi u načinu na koji podučavaju svoju djecu. Evo deset savjeta s portala Babygaga koji bi vam mogli pomoći u tome.

Budite dobar uzor

Najbolji način da djecu naučite lijepom ponašanju je da im budete primjer. Čak i ako vam se tako ne čini, djeca gledaju svoje roditelje i cijene njihove postupke i riječi. 

Dajte im više prilika 

Negativno iskustvo treba iskoristiti kao priliku za učenje. Npr. ako je vaš posljednji odlazak s djetetom u restoran bio prava katastrofa, ne dajte se obeshrabriti. Raspravite što je pošlo po zlu i pokušajte popraviti idući put. 

Fokusirajte se na ono što je pozitivno 

Jedna od najboljih stvari koju možete učiniti kada učite dijete razlici između dobrog i lošeg ponašanja je da se usredotočite na ono što je pozitivno. Sasvim je normalno da će dijete pogriješiti i treba mu ukazati na to, ali spomenite i sve što je učinilo pozitivno kako biste ga osnažili i motivirali.

Počnite rano

Kao i kod mnogih stvari u životu, najbolje je početi rano. Čim vaše dijete počne govoriti, naučite ga jednostavnim riječima kao što su molim i hvala. Ono možda neće znati značenje tih riječi u početku, ali će početi razumjeti kontekste u kojima se one koriste i počet će ih sami izgovarati.

Budite dosljedni

Učenje dobrih manira, kao i svaka druga vještina koju će dijete naučiti, zahtijeva dosljednost. Nemojte biti popustljivi kod kuće, a strogi u javnosti jer će to zbuniti vaše dijete. Također, važno je da oba roditelja budu na istoj valnoj duljini. Ako jedan dopušta nešto, a drugi brani, to također može biti zbunjujuće za dijete.

Igranje s drugom djecom

Ono što djeca nauče u interakciji sa svojim vršnjacima kroz igru postaje temelj za gradnju odnosa prema drugima jednom kad odrastu. Na kraju svakog igranja, podsjetite djecu da zahvale roditeljima prijatelja kod kojeg su se igrala.

Zapamtite razlog zbog kojeg je lijepo ponašanje važno

Iako svi znamo da je važno, često zaboravljamo zašto je to tako. Čuvena učiteljica bontona jednom je prilikom rekla: "Lijepo ponašanje znači imati osjećaj za druge." 

Vrijeme obroka

Vrijeme koje provodite sa svojom djecom za stolom idealno je za učenje. Ako se igraju hranom, jedu otvorenih usta, ne kažu hvala i molim, podsjetite ih da to nije lijepo, umjesto da samo ignorirate takvo ponašanje. S vremenom će im ući u naviku kako se pravilno ponašati za stolom.

Pohvalite ih

Važno je pohvaliti djecu za lijepo ponašanje jer će im to biti odličan poticaj za dalje.

Budite strpljivi

Nitko nije savršen, ni mi, a niti naša djeca. Sve je to proces u kojem učimo zajedno. No ako ostanete dosljedni, rezultati neće izostati, a djeca će vam jednog dana biti zahvalna na tome. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara