Djeca imaju koristi od odrastanja uz bake i djedove, pokazuju istraživanja

Djeca imaju koristi od odrastanja uz bake i djedove, pokazuju istraživanja
Foto: 123RF

BAKE i djedovi posebno su vezani za svoju unučad i velika su prednost za djecu i roditelje, osim besplatnog čuvanja.

Znanstvenici su dokazali da postoji niz razloga zbog kojih je djecu dobro odgajati u blizini baka i djedova. Često se kaže da su preblagi prema djeci, ali dodatna doza ljubavi baka i djedova ojačat će najmlađe. 

Evo pet razloga zbog kojih su bake i djedovi važni za djecu:

1. Usadit će im osjećaj sigurnosti i podrške 

Istraživanje Sveučilišta Oxford pokazalo je da djeca koja su bliska s bakama i djedovima imaju manje emocionalnih problema i poteškoća s ponašanjem te se bolje nose s traumatičnim životnim događajima kao što su razvod roditelja ili maltretiranje od drugih učenika u školi.

Bake i djedovi mogu djeci usaditi osjećaj sigurnosti i podrške koja im pomaže da se nose sa svim što donosi odrastanje.

2. Međugeneracijsko odrastanje čini ih jačima

Drugo istraživanje pokazalo je da razumijevanje obiteljske povijesti čini djecu jačom i izdržljivijom. U stanju su bolje kontrolirati život, a dokaz tome je istraživanje Brucea Feilera prema kojem su se djeca koja su znala više o obiteljskoj povijesti, bolje nosila sa stresom nakon terorističkog napada na WTC 11. rujna.

Znajući da su prijašnje generacije same preživjele razne poteškoće, naučili su nositi se s teškim vremenima i brže se oporaviti od šoka.

3. Neće imati predrasude prema starijim osobama

Svi ćemo jednog dana ostarjeti i nije nam želja da nas budući naraštaji diskriminiraju. Srećom, postoji način kako se to može prevenirati.

Prema istraživanju među belgijskom djecom, ona koja su bila bliska s bakama i djedovima nisu pokazivala predrasude prema starijim osobama. S druge strane, oni koji su odrastali bez baka i djedova ili su s njima imali loš odnos, imali su drugačiji pogled na starije ljude.

4. Obje strane preveniraju depresiju

Istraživanje bostonskog sveučilišta iz 2014. pokazalo je da postoji veza između emocionalnog odnosa s bakama i djedovima i depresije kada unučad odraste, i to za obje strane. 

Na bake i djedove ta veza utječe tako da su skloniji razvijanju novih ideja, dok djeca imaju koristi od životnog iskustva i savjeta koje su dobili od njih.

5. Djeca pomažu bakama i djedovima da dulje žive

Djeca odrastajući uz bake i djedove postaju otpornija, a oni zdraviji. Istraživanja kažu da odgajanje unučadi produljuje životni vijek za pet godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara