Djeca koja su na internetu više od tri sata dnevno češće jedu nezdravu hranu

Djeca koja su na internetu više od tri sata dnevno češće jedu nezdravu hranu
Foto: 123RF

DJECA koja dnevno provode 30 minuta pred ekranom imaju duplo veću vjerojatnost da će posegnuti za nezdravim grickalicama i čokoladom te sokovima koji sadrže šećer od one koja to ne čine, otkriveno je novim istraživanjem.

Cancer Research UK i stručnjaci sa Sveučilišta Liverpool ispitali su 2500 djece u dobi između sedam i 11 godina, kao i njihove roditelje, kako bi pronašli vezu između vremena provedenog na internetu i navika koje se tiču prehrane.

Otkrili su da osnovnoškolci koji na internetu provode više od tri sata dnevno, imaju četiri puta veću vjerojatnost da će džeparac potrošiti na lošu hranu, kao što su im šanse 79 posto veće da će patiti od pretilosti.

Djeca koja na internetu troše između 30 minuta i tri sata dnevno, imaju 53 posto veću vjerojatnost da će biti pretila. Istraživanje je došlo i do podatka da postoji pet puta veća šansa da će pretila djeca imati isti problem u odrasloj dobi.

“Manja djeca koja provode više vremena na internetu i gledaju televiziju imaju veću vjerojatnost da će tražiti roditelje ili kupovati i jesti nezdravu hranu i pića”, izjavila je autorica studije dr. Emma Boyland.

Naime, znanstvenici su došli do podatka da djeca u dobi od sedam do 11 godina u prosjeku tjedno provode 16 sati na internetu i 22 sata gledajući televiziju. 

Vlada Velike Britanije svjesna je problema sve većeg broja pretile djece i planiraju prepoloviti taj broj do 2030. godine. Prvi koraci su zabrana ponuda “kupi jedan, drugi je besplatan”, a koji se odnose na proizvode sa šećerom te emitiranja oglasa za nezdravu hranu na televiziji nakon 21 sat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara