Djeca su vrhunski manipulatori, evo kako igrati protiv njih

Djeca su vrhunski manipulatori, evo kako igrati protiv njih
Foto: 123RF

AKO vam se ponekad čini da djeca vama manipuliraju, niste usamljeni. Vješto koriste svoj šarm, u stanju su posvađati roditelje i skloni su glasnom plakanju u javnosti. Da su djeca vrhunski manipulatori, smatra profesor Kevin Zollman sa Sveučilišta Carnegie Mellon. 

U svojoj novoj knjizi “The Theorist’s Guide to Parenting”, koju je napisao s novinarom Paulom Raeburnom, pojasnio je kako s djecom držati korak.

1. Prisilite ih da surađuju

Za braću koja odbijaju surađivati, Zollman preporučuje jednu verziju timske igre. Savjetuje da djeci dodijelite zadatak koji moraju zajedno obaviti, poput spremanja igračaka, a potom ih jednako nagradite ili kaznite temeljem njihove timske izvedbe. Ako jedno dijete odbija raditi, sljedeći put će drugo biti tako raspoloženo i oboje će izgubiti. S vremenom će shvatiti važnost timskog rada.

2. Naučite ih da moraju platiti

Tko će dobiti veću sobu? Tko će dati ime mački? Neke stvari ne mogu se dijeliti. Djeca se bave sitnicama, a na roditeljima je, kaže Zollman, da ih nauče odgovornosti postupaka. Ako dijete želi mački dati suludo ime, morat će za to platiti.

3. Stvarno im zaprijetite

Ako vičete: “Nemoj da se vratimo doma!”, nećete ništa postići. Zollman to naziva neuvjerljivom prijetnjom. Djeca znaju da ćete zbog toga i vi patiti pa ne obraćaju pozornost. Zato koristite kazne koje imaju prednosti za vas, poput: “Prestani udarati sestru ili idemo kod bake umjesto u kino.”

4. Natjerajte ih da lažu

Ako sumnjate da je vaše dijete napisalo zadaću, postavljate mu niz specifičnih pitanja. “Iz kojeg predmeta?”, “Što si naučio?”, “Koliko ti je dugo trebalo?”, “Koji je dio bio najteži?”. Čak i ako djeca daju uvjerljive odgovore, ako lažu, počet će se osjećati nelagodno. Na kraju će shvatiti da je jednostavnije biti iskren, smatra Zollman.

5. Budite dosljedni

Da bi sve navedene lekcije bile učinkovite, morate biti odlučni. Ako je vaše dijete napravilo nešto loše i naljutilo vas pa jeca, oduprite se potrebi da ga utješite i imajte na umu ono što u ekonomiji nazivaju moralnim hazardom. Tako možete samo intenzivirati loše ponašanje, a na vama je da izbjegnete tu sudbinu postavljanjem jasnih pravila i kažnjavanjem kada je to potrebno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara