Djeca s redovitom rutinom spavanja bit će zdravija u tinejdžerskim godinama

Djeca s redovitom rutinom spavanja bit će zdravija u tinejdžerskim godinama
Foto: 123RF

USPAVLJIVANJE djece može biti najveći izazov u danu. Iako možda negoduju na kupanje, oblačenje pidžame i lijeganje u krevet, vi nestrpljivo čekate da zaspu kako biste dobili sat vremena za sebe. Međutim, novo istraživanje otkriva da postoje još neke prednosti redovite rutine spavanja za djecu. Pokazalo se da to može značiti bolje zdravlje u adolescentskim godinama.

Za predškolce i školarce do 13 godina National Sleep Foundation preporučuje devet do 13 sati sna. Odrasle osobe u pravilu zadovoljava osam do devet sati sna, no djeci je potrebno više zbog mentalnog i tjelesnog razvoja. 

Istraživači sa Sveučilišta Penn State ustanovili su da dovoljno sna od malih nogu može biti presudno kada je u pitanju zdrava tjelesna težina u tinejdžerskim godinama. 

Časopis Sleep objavio je istraživanje kojim je otkriveno da oko 33 posto djece u dobi od pet do devet godina dovoljno spava. Djeca koja do devete godine nisu imala rutinu spavanja, u dobi od 15 godina imala su veći indeks tjelesne mase (BMI) u usporedbi s vršnjacima. 

“Roditeljske prakse u djetinjstvu utječu na tjelesno zdravlje djece i BMI u tinejdžerskim godinama. Razvijanje pravilne rutine u djetinjstvu je presudno za zdravlje djeteta u budućnosti. Mislimo da san, osim na tjelesno i psihičko zdravlje, utječe i na sposobnost učenja”, pojasnio je Orfeu Buxton, profesor bio-bihevioralnog zdravlja.

Prema EurekAlertu, profesori su primijetili da rutina spavanja pomaže djeci da se osjećaju sigurno i razvijaju samodisciplinu.

Rutine pred spavanje mogu uključivati zagrljaje za laku noć, čitanje omiljene priče, toplu kupku ili pranje zubi. 

Stvarajući dosljednu rutinu, roditelji mogu znatno olakšati proces spavanja svojoj djeci. Ako niste sigurni koliko vaše dijete treba sna ovisno o dobi, taj podatak možete pronaći ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara