Do kada dojiti: Evo koja je gornja dobna granica za dojenje

Do kada dojiti: Evo koja je gornja dobna granica za dojenje

Foto:123RF

MAME koje doje premalo ili predugo su pod pritiskom okoline. "Zašto ne dojiš?" ili "Zar uvijek dojiš?" su pitanja s kojima se susreće svaka novopečena mama.

Ako uživate u dojenju, možete dojiti koliko god dugo želite, tvrdi stručnjakinja za dojenje dr. Christine Griffin. I dodaje da to može značiti i do djetetovog prvog, pa i drugog rođendana. Nema potrebe da naglo prestajete ako niste spremni ni vi ni beba, kaže Griffin.

Prije nego što rode, mnoge žene imaju ideju koliko bi otprilike trebale dojiti bebu, ali se ta granica često ne poklapa s mogućnostima. Mame često prestaju dojiti jer nemaju mlijeka ili zbog drugih zdravstvenih problema ili nekih drugih razloga.

Koliko dugo ćete dojiti je isključivo vaša odluka. To ovisi o tome kako se osjećate, jeste li emocionalno spremni i o drugim osobnim uvjetima.

Beba koja je prvih šest mjeseci isključivo dojena ima jako zdrav početak života, piše babycentre.co.uk. Poslije toga beba prelazi na krutu hranu, ali to ne znači da mama treba prestati s dojenjem.

Ponekad obitelj i prijatelji utječu na majčinu odluku da prestane dojiti prije nego što je spremna. Također, mame koje se na posao vraćaju nakon godinu dana prestaju dojiti iz praktičnih razloga. Ipak, moguće je i kombinirati bočicu i dojenje, samo je potrebno malo više planiranja.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara