Godišnje više od 1.000 djece umre zbog ovog tihog ubojice koji prijeti iz mora, bazena, kade…

Godišnje više od 1.000 djece umre zbog ovog tihog ubojice koji prijeti iz mora, bazena, kade…

Foto: 123rf

O RIZICIMA utapanja djece prilikom kupanja u dubokoj vodi – moru, bazenu, rijekama, čak I u kadi, roditelji znaju mnogo jer strah od takve smrtonosne opasnosti prevelik je da bi ga se ignoriralo. Zato kada su djeca u vodi roditelji budno paze na svaki njihov pokret, međutim, malo je tko svjestan jedne druge opasnosti koju krije voda. Riječ je o takozvanom sekundarnom odnosno suhom utapanju koji godišnje usmrti više od 1.000 djece mahom zbog toga što nitko ne reagira na vrijeme. I što je još gore, tek rijetki uopće znaju da bi trebali reagirati na vrijeme jer se simptomi sekundarnog utapanja (kada dijete udahne vodu) prilikom kratkotrajnog zarona ne primijete odmah, ali kada nastupe za dijete je jako često već kasno.

Zato je iznimno važno biti upućen u sve što se veže uz ovog tihog ubojicu.

Što je sekundarno utapanje?

Kao što smo već rekli, sekundarno utapljanje znači da je osoba udahnula vodu te joj je tekućina došla u pluća zbog čega nakon izvjesnog vremena nastupaju prvi simptomi otežanog disanja, a kasnije I prestanka disanja. Uslijed udaha koji se može dogoditi i za vrijeme plivanja, uslijed vala koji se približi dječjim ustima i nosu, a nakon čega se u plućima stvara edem koji je smrtonosan ukoliko se ne krene liječiti na vrijeme. A kako mnogi roditelji nisu svjesni te opasnosti jednostavno ne prepoznaju prvotne simptome koji doista mogu biti od životne važnosti.U nekim slučajevima prvi se simptomi mogu javiti i tri dana nakon kupanja – u periodu kada mnogi roditelji uopće zaborave da se njihovo dijete malo zagrcnulo s vodom. Pa kada krenu prvi simptomi – kašalj, otežano ili ubrzano disanje, blijedilo, pojačano znojenje, pospanost, povraćanje, promjene u ponašanju povezane sa smanjenom aktivnosti mozga djeteta (konfuzno ponašanje,  frfljanje, manjak koncentracije)… mnogi roditelji te simptome uopće ne povezuju s kupanjem.  Paniku eventualno počnu dizati prilikom nesvjestice, a tada je već možda postalo kasno.

Što učiniti i kako reagirati?

Ukoliko ste bili s djecom na kupanju, ili je vaše dijete slučajno zagnjurilo glavu u kadi punoj vode te nakon toga stalo obilno kašljati, promatrajte dijete. Možda jedan takav nesmotren trenutak neće nikako nauditi vašem djetetu ako se ono samo nagutalo vode, no kako vam dijete neće moći reći da je vodu udahnulo, dobro promatrajte neće li se neki od spomenutih simptoma početi pojavljivati.

Ukoliko pak primijetite neke od simptoma, savjet je da ne čekate već se odmah s djetetom zaputite u bolnicu gdje će stručnjaci obaviti sve potrebne pretrage, eventualno zadržati dijete na promatranju te ukoliko se pojave simptomi plućnog edema promptno reagirati liječenjem te spasiti dječji život.Liječenje je inače prilično jednostavno. Liječnici najčešće propisuju diuretik koji će ubrzati izbacivanje viška tekućine iz organizma te dati određenu dozu kisika. Ukoliko nakon toga simptomi više ne budu toliko izraženi dijete će vjerojatno još jedno vrijeme biti na promatranju, a nakon toga će ga se jednostavno otpustiti kući.

Djeca su naime posebno osjetljiva skupina kada govorimo o ovom zdravstvenom problemu, no znajte da se isto to može dogoditi čak i najboljim plivačima koji će u datom trenutku slučajno udahnuti vodu.

Zato je taj rizik toliko strašan jer se može dogoditi u sekundi, a ugroziti život onda kada ste na to već odavno zaboravili.

S obzirom da nam stiže ljeto i sezona kupanja, ovaj naputak doista valja imati na umu.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara