Istraživanje otkrilo razlog zbog kojeg vaš školarac ne spava dobro

Istraživanje otkrilo razlog zbog kojeg vaš školarac ne spava dobro
Foto: 123RF

OVO može biti vaš podsjetnik što treba izbjegavati kako bi vaše dijete imalo bolji san.

Novo istraživanje pokazuje kako predškolci koji gledaju televiziju prije nego što idu spavati znatno manje spavaju od onih koji je ne gledaju, kaže neuroznanstvenica sa Sveučilišta Massachusetts Amherst, Rebecca Spencer.

Istraživanje je proučavalo učinak gledanja televizije na spavanje djece pomoću uređaja koji su djeca nosila na zglobovima.

Jedna zanimljiva činjenica koja je proizašla iz ovog istraživanja je ta da 36 posto djece u dobi od tri do pet godina ima televizore u spavaćim sobama, a trećina te djece zaspi gledajući neki program. Štoviše, ti programi većinom prikazuju i nasilje. Također, pokazalo se da su djeca koja su zaspala gledajući televiziju tijekom dana češće bila umorna.

"Roditelji pretpostavljaju kako televizija pomaže djeci da se smire i tako zaspu. Ali istraživanje pokazuje kako ta djeca nisu dobro spavala i to im ne pomaže da lakše zaspu", kaže Spencer.

Istraživanje je provedeno na 470 predškolaraca iz zapadnog Massachusettsa i trajalo je 16 dana.

Njihovi roditelji odgovarali su na pitanja o demografiji i zdravlju te ponašanju djece, uključujući upotrebu televizije.

Otkrili su da predškolci koji gledaju televiziju manje od jednog sata dnevno dobivaju 22 minute više sna od onih koji gledaju televiziju više od sat vremena dnevno.

Uz to, djeca bez televizora u svojoj sobi noću su spavala 30 minuta više od djece koja su ih imala. Također, djeca s televizorom u spavaćoj sobi spavala su oko 12 minuta duže tijekom dnevnog odmora i još su imala 17 minuta manje sna tijekom razdoblja od 24 sata.

Ovo istraživanje slijedilo je nove smjernice koje je Svjetska zdravstvena organizacija podijelila prošlog mjeseca, a koje savjetuju roditeljima da se potrude da njihova djeca manje sjede, a više se kreću kako bi bolje spavala.

Preporučuje se da djeca mlađa od dvije godine ne gledaju televiziju, a da se djeci u dobi od tri do četiri godine to ograniči na sat vremena dnevno. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara