Je li vaše dijete spremno imati najboljeg prijatelja?

Je li vaše dijete spremno imati najboljeg prijatelja?

Foto: fotobeba

MNOGO je Za i Protiv argumenata vezanih uz prijateljstva u dječjoj dobi, a ponekad ste baš vi oni koji bi trebali pomoći svom djetetu da lakše razumije odnose među prijateljima te tako lakše spozna tko je ili nije potencijalni prijatelj. 
 
Sada ćemo i oko dječjeg prijateljevanja napraviti studiju, ali... to je zapravo prilično važna tema za djecu koja se počinju družiti s prijateljima, tražiti svog "para", težiti BFF vezi, a da pritom ne pate. Tako je. Prijateljstva su gadna stvar ako oba prijatelja/prijateljice ne teže istom cilju. Pogotovo kada su djeca u pitanju. 

Sigurni smo da i vaše dijete već ima nekog najboljeg prijatelja, onog s kojim se vole igrati i družiti, i da su možda već i izjavili da će im to biti najbolji prijatelj do kraja života. Amerikanci imaju taj super izraz BFF kojeg naša djeca sigurno ne koriste, ali termin najboljeg prijatelja za djecu jako često znači jednu konačnu odluku. On/ona je taj. 

>>>Kako pomiriti svađe među (svojom) djecom<<<

No u tom terminu postoji jedan konflikt kojeg djeca još uvijek ne razumiju. Oni misle da bi s najboljim prijateljem/prijateljicom trebali raditi sve zajedno, da bi se uvijek trebali slagati, biti složni u svemu i biti nerazdvojni u kojoj se god situaciji našli. Ali taj je mit nerealan te zbog njega djeca svako malo zapravo - pate. Pate jer se posvađaju oko sitnice. Pate jer on/ona više nije njihov najboljih prijatelj/prijateljica. To je naravno najčešće kratkog vijeka, ali znajte roditelji da djecu takve izjave i takva saznanja čine vrlo tužnima i pod stresom. 

Zato bi mi roditelji trebali preuzeti tu ulogu i pojasniti im značenje prijateljstava. 

Epitet "najbolji" ne smije se gledati kao veza već kao poželjan oblik ponašanja

Prijateljstva u dječjoj dobi krucijalna su za njihovo buduće poimanje odnosa s ljudima te za njihovu trenutnu sreću i zadovoljstvo. Veze se stvaraju i iz takvih veza uče, no pojmom "najbolji" djeca jako često sabotiraju odnose s drugima. Djeca rangiraju svoje prijatelje/poznanike: ti si najbolji, ti si drugi najbolji i tako redom, te se samim time najbolje odnose prema svom najboljem prijatelju, dok je onaj peti u nizu već primjer nešto lošijeg ponašanja, šikaniranja (pogotovo kada se druže svi zajedno.) 


 
Zato djeci trebate objasniti da pojam "najbolji" nije oznaka neraskidive veze već oblika ponašanja. Najboljeg ponašanja prema najboljem prijatelju što znači da bi se najbolji prijatelji uvijek trebali poštivati, poštivati osjećaje i želje onog drugog, ne biti zločest i zlonamjeran prema svom najboljem prijatelju. Treba znati da se najbolji prijatelji neće slagati baš oko svega, ali ako poštuju jedan drugoga njihova različitost neće biti upitna za njihovo prijateljstvo. Njihovo, kao i prijateljstvo sa svom onom drugom djecu na njihovoj ljestvici omiljenih. 

Dajte djeci šansu da istražuju

Opet ćemo napomenuti da su prijateljstva u ranoj dobi uvod u poznavanje dobrih međuljudskih odnosa kasnije u životu. Zato su prijateljstva jako važna. Blisko prijateljstvo s nekim djeci daje predivan osjećaj sigurnosti, pripadanja, a uče ih i empatiji, emocionalnoj zrelosti te najvažnije - uče ih kako prebroditi konflikte. 

>>>Kako su roditelji ubili dječju igru<<<

 
Roditelji tu imaju važnu ulogu, a zove se - "pustite dijete da se snađe samo". Uplitanje u dječja prijateljstva od strane roditelja jako je loša stvar. Čak i ako mislite da neko dijete nije najbolje za vaše dijete, ne uplićite se. Dajte svom djetetu šansu da konflikt riješi sam, da shvati sam je li taj određeni prijatelj zaslužuje epitet "najboljeg", jer djeca jako često mijenjaju prijatelje. Oni odrastaju iz dana u dan. Nekada im netko legne na prvu, nekada neko dijete ni ne primjećuju sve dok se ne skompaju, no sva ta njihova lutanja moraju odraditi sami. Svaki odnos ima uspone i padove i to apsolutno vrijedi i za ova važna dječja prijateljstva. 


 
A čak i ako vam se neko dijete koje vaše dijete obožava - ne sviđa, neka vam ne padne na pamet razdvajati ih samo zato. Ako vašem djetetu to dijete paše, a realno ne postoji opasnost da će baš jako loše utjecati na njega/nju, tko ste onda vi da se uplićete? Još gore ako to imate namjeru napraviti jer vam se roditelji tog djeteta ne sviđaju. Ako ikada dođe do točke u kojoj će vaše dijete početi patiti u tom svom odnosu, shvatit će i sam/sama da to onda možda više nije najbolji odnos za njih. 
 
Pripremite ih na potencijalno bolne prekide

Ako najbolji prijatelj vaše djeteta odluči da mu vaš sin/kćer više neće biti ni BFF ni običan prijatelj - dopustite svom djetetu da otpusti svoju tugu. Prekidi su uvijek gadna stvar i zato nikada nemojte podcjenjivati snagu osjećaja koje vaše dijete gaji prema svojim prijateljima. 
 
Dječji "prekidi" nisu i jesu jednako bolni kao i prekidi među parovima. Uostalom, i sami ste sigurno barem jednom u životu osjetili strašno razočaranje u neku prijateljsku vezu. No, mi veliki prešutimo, progutamo i bjesnimo u sebi, ili se ponašamo kao djeca pa ispoljimo svoj bijes riječima poput "Mrzim te. Nikada se više neću družiti s tobom! Ti si (bilo koji ružni epitet)."
No time, baš kao i kod nas velikih, postoji ona opasnost da će vrijeđanjem još više pogoršati stvar. U školskoj dobi to često znači i put bez povratka. 

>>>Djeca prema horoskopu<<<
 
Zato od malih nogu pokušajte djeci usaditi osjećaj iskrenost, koliko god ona možda boljela. To znači da ih naučite da umjesto trenutne reakcije (bijes, ljutnja, vrijeđanje) promisle ne o tome što baš sada žele napraviti već o tome koji rezultat/cilj žele postići. 


 
Ako je cilj očuvati prijateljstvo, naučite ih da nekada moraju popustiti, oprostiti, ispričati se. Jer samo tako mogu sačuvati i učvrstiti svoje veze s najboljim prijateljima. 
 
>>>Nesloga u parkiću: Kako pomiriti cure i dečke?<<<
 
No, ako veza zaista pukne, a događa se i najboljima - vi morate biti ti koji će im otvoriti oči da shvate da onaj najbolji nije jedini. Da postoje sva ona druga djeca s njihove rang liste, ali i djeca koja možda još nisu uvrstili na nju. Zato je poželjno da djecu potičete da se ne koncentriraju samo na najboljeg prijatelja. Ne kaže se uzalud da je najbogatiji čovjek onaj koji ima najviše (pravih) prijatelja, a iako djeca to još ne mogu tako razumjeti, naučite ih da budu otvoreni prema drugima i da najbolji prijatelj može biti i množina. Moji pravi prijatelji. Pa tko to ne bi poželio svom djetetu? 
 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara