Kako odgojiti inteligentnu djecu?

Kako odgojiti inteligentnu djecu?

Foto: Instagram

DJEČJE gene ne možete promijeniti, ali postoji niz načina na koje vaše mališane možete ohrabriti i poticati kako biste razvili njihovu inteligenciju. Vjerujte, lakše je nego što mislite.

1. Pobrinite se da su u dobroj vrtićkoj grupi

Prema istraživanju objavljenom u Perspectives on Psychological Science, kvalitetno predškolsko obrazovanje, uz prehranu i roditeljski pristup, može povisiti kvocijent inteligencije djeteta za četiri do sedam bodova. Veći porast zabilježen je kod djece čiji su vrtićki programi uključivali verbalni razvoj.

2. Omogućite im dovoljno fizičke aktivnosti

Američki Nacionalni institut za zdravlje proučavao je utjecaj fizičke aktivnosti na kognitivni razvoj djece te otkrio da djeca koja redovito vježbaju ostvaruju drugačiji razvoj od vršnjaka koji ne vježbaju. Djeca koja trče po igralištu i jurcaju u dvorištu zabilježila su veći razvoj tzv. egzekutivnih funkcija, što znači da mogu bolje selektirati, organizirati i izdvajati važne stvari. 

3. Grljenje i maženje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca od malena obožavaju biti mažena. Nježni dodiri kao što su češkanje stopala, leđa i kose povezani su s nizom psiholoških, fizioloških i kognitivnih prednosti. Studija objavljena u časopisu Child Development otkrila je porast pažnje i zainteresiranosti kod beba i manje djece koja su dovoljno mažena, što je odličan temelj za početak ozbiljnijeg učenja.

4. Mnogo i često razgovarajte s djecom


Znanstvenici Betty Hart i Todd Risley u fascinantnom su istraživanju otkrili da djeca iz obitelji s osrednjim i većim primanjima čuju tri milijuna riječi više od svojih prijatelja iz siromašnijih obitelji do treće godine života. Otkriveno je i da se razlika u inteligenciji među socioekonomskim slojevima uvelike stvara upravo zbog nedostatka razgovora s djetetom. Stoga razgovarajte s vašim mališanima još dok su novorođenčad, mnogo i često.

5. Omogućite im mentalnu stimulaciju


Iznimno je važno mališanima pružiti mentalnu stimulaciju do pete godine kako bi njihov potencijal maksimalno došao do izražaja. Istraživanje objavljeno u The Lancetu otkrilo je da su djeca s poteškoćama u rastu, kojoj je dana mentalna stimulacija, zabilježila veći porast inteligencije od onih kojima su davani dodaci prehrane za njihovo stanje. Poboljšanje njihova stanja ovisilo je više o mentalnoj stimulaciji nego o prehrani.  


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara