Liječnici su joj rekli da je neplodna, a onda je rodila čudesnu albino bebu

Liječnici su joj rekli da je neplodna, a onda je rodila čudesnu albino bebu
Foto: Facebook

SHANNON Conarty iz Velike Britanije s 15 godina se susrela s dijagnozom hormonske neravnoteže. Nakon toga liječnici su otkrili i sindrom policističnih jajnika, a što je dovelo do otkrića da ima samo deset posto šansi da ostane u drugom stanju prirodnim putem.

Tri godine nije odustajala i prošle godine se dogodilo čudo - doznala je da je trudna. 22-godišnjakinja je prije četiri mjeseca rodila Avu, zdravu djevojčicu s albinizmom.

Albinizam je nasljedni poremećaj stvaranja melanina koji uzrokuje difuznu hipopigmentaciju kože, kose i očiju; nedostatak melanina (a stoga i manja količina pigmenta) može biti potpun ili djelomičan, no zahvaća sve dijelove kože. Zahvaćanje očiju dovodi do strabizma, nistagmusa i slabljenja vida. Osim zaštite od sunčeve svjetlosti ne postoji nikakvo liječenje promijenjene kože, navodi Medicinski priručnik dijagnostike i terapije.

“Oduvijek mi je bio san postati majka. Ava je kao malo čudo, tim više što ima albinizam”, kaže Shannon i otkriva koliko joj je bio teško nositi se s hormonskom neravnotežom.

“Težina mi je fluktuirala, a ciste na jajnicima su uzrokovale jaku bol. U to vrijeme sam išla u srednju školu i nisam previše razmišljala o tih deset posto šansi koliko su mi prognozirali da začnem prirodnim putem”, kaže.

No, s 18 godina upoznala je 30-godišnjeg Toma i počela sanjariti o vlastitoj obitelji.

“Zaljubili smo se i kada sam Tomu rekla da vjerojatno neću moći imati djecu, pokazao je razumijevanje. Kad sam imala 18 smo počeli pokušavati, ali nikad nisam ostala u drugom stanju. Svaki mjesec kad bih dobila mjesečnicu sam se slamala. Bila sam u depresiji zbog same pomisli da nikad neću imati djecu. Čak smo se dogovorili pokušati s medicinski potpomognutom oplodnjom ako ne uspijemo do mog 25. rođendana”, dodaje.

Međutim, Shannon je u siječnju 2018. doznala da je trudna.

“Trudnoća nije bila teška, ali su me morali dodatno motriti. Kada se Ava rodila, primijetila sam da ima crvene oči i bijelu kosu, no ništa osim toga nije bilo drugačije”, prisjeća se ponosna majka.

“Svaki put kad izađemo iz kuće ljudi nam govore koliko je lijepa. Zbog problema s vidom neće moći voziti i brinem hoće li je maltretirati u školi. Tom i ja ćemo je odgajati i učiti da se voli zbog toga što je. Nakon svega, ipak je naše malo čudo”, zaključuje Shannon.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara