Mama snažnim fotografijama pokazuje tijelo nakon carskog reza i šalje važnu poruku

Mama snažnim fotografijama pokazuje tijelo nakon carskog reza i šalje važnu poruku
Foto: Instagram

FOTOGRAFKINJA i autorica Natalie McCain već neko vrijeme provodi projekt naziva Honest Body Project čiji je cilj na iskren i otvoren način prikazati žensko tijelo nakon carskog reza. Iako oni danas uistinu nisu rijetki i sve više žena je prošlo kroz taj postupak, malo se govori o tome kakav učinak ova invazivna operacija može imati na žensko tijelo, njezinu psihu i samopouzdanje, pogotovo u situaciji gdje do carskog reza dolazi zbog neizbježnih razloga.

Želja ove fotografkinje je promijeniti percepciju ženskog tijela i pomoći ženama da ga zavole poslije poroda tako da dokumentira promjene koje se na tijelu pojavljuju s majčinstvom. Na svojoj web stranici i u knjizi naziva The Honest Body Project Natalie je podijelila osobne i intimne priče mnogih žena raspravljajući s njima o svemu, od dojenja do postporođajne depresije i prihvaćanja svoga tijela.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Honest Body Project (@thehonestbodyproject) on

Nova priča koju je Natalie odlučila podijeliti govori o Jacqueline, ženi koju je upoznala prije nekoliko godina dok ju je fotografirala tijekom trudnoće. Jacqueline je danas majka troje djece, no iza nje je jedna teška priča o dugogodišnjoj borbi s neplodnošću, agresivnoj endometriozi koju su joj dijagnosticirali kada je imala samo 24 godine, nekoliko operacija u kojoj su joj uklonili jedan jajnik i dio tkiva te liječenju koje do kraja nije završila ni danas.

Njezin iznimno snažan pogled na carski rez kojim je rodila svo troje djece i snaga kojom je pokazala tijelo samo nekoliko dana poslije zadnjeg fascinirali su Natalie i njezine mnogobrojne pratiteljice.

Crno-bijela fotografija koja prikazuje Jacquelinino tijelo i njezinu bebu te natpis “Moje tijelo me nije razočaralo” u kratkom roku dobila je mnogo komentara žena koje su joj zahvalile na hrabrosti i tome što je i njima pomogla da shvate koliko žena ima iste rane na tijelu i da ih se ne trebaju sramiti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Honest Body Project (@thehonestbodyproject) on

Sama Jacqueline fotografiju je komentirala ovako: “Ovo tijelo vidjelo je operacije, tumore, tri carska reza i nije me nikad iznevjerilo. Moja beba je živa, ja sam živa i nema tog ožiljka ili procedure koji mi to mogu oduzeti. Onaj ožiljak koji mi je skoro završio život završava točno tamo gdje počinje onaj drugi koji mi je dao budućnost.”

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara