Mame priznale u kojoj dobi djeci prvi put daju gazirane sokove

Mame priznale u kojoj dobi djeci prvi put daju gazirane sokove
Foto: 123RF

GAZIRANI sokovi na lošem su glasu. Krivi ih se za pretilost, ali i zubni karijes. No, iako ih većina odraslih pije, kad su djeca u pitanju, ponašaju se drugačije. 

Gazirani sokovi često se nalaze na listi zabranjenog ili ih roditelji djeci dopuštaju samo u posebnim prilikama kao što je slučaj s poznatim kuharom Jamie Oliverom koji je priznao da nema ništa protiv brze hrane, ali je protivnik slatkih sokova s mjehurićima.

U anketi portala Madeformums odgovore na ovu temu dalo je 1400 mama. Najveći postotak djeci će prvi put ponuditi gazirani sok u dobi od osam godina (12 posto), u dobi od pet godina to će učiniti 11 posto mama, a u dobi od deset godina njih devet posto. Deset posto mama ih neće nikad ponuditi.

Većina kaže da se okus takvih pića nikad nije sviđao njihovoj djeci i većina njihovo konzumiranje dozvoli samo u posebnim prilikama kao što je Božić.

Savjet dječje nutricionistice Sarah Almond Bushell je izbjegavati ovakva pića što je dulje moguće i ne piti ih čak ni u odrasloj dobi.

“Gazirani sokovi sadrže puno šećera i povezuju se s povećanjem tjelesne težine, hiperaktivnošću i karijesom jer oštećuju zubnu caklinu”, izjavila je Almond Bushell.

Dodala je kako mnoga djeca ionako konzumiraju više šećera nego što dopušta dnevni limit. Napominje i da dijetalne varijante nisu alternativa jer ih neka istraživanja povezuju s bolestima srca i dijabetesom tipa 2. 

“Gazirani sokovi bez šećera i mineralna voda također oštećuju zube. Sadrže ugljični dioksid zbog čega imaju mjehuriće”, dodaje Almond Bushell i savjetuje roditeljima da budu oprezni jer takvi sokovi često sadrže i kofein, otprilike jednaku količinu kao šalica čaja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara