Mučite li se s dojenjem, probajte zagrijati bradavice

Mučite li se s dojenjem, probajte zagrijati bradavice

Foto: WeHeartIt

PUNO žena muči se s dojenjem. Ako ste jedna od njih, to ste već vjerojatno čule/pročitale, pa znate da taj problem nije mali, da nevolja može izazvati velike probleme, bol, čak i kraj dojenja pa se stručnjaci često bave tom problematikom. Svima je želja naći rješenje kojim će spasiti na milijune mama. To je toliko velik i čest problem, a razlozi su stvarno brojni.

>>>Znate li kako pravilno pridržavati bebu pri dojenju?<<<

Jedno rješenje su otkrili nedavno. U časopisu Acta Paediatrica objavljeno je istraživanje koje je dokazalo poveznicu između temperature bradavica i bebinih usana. Smatra se da takozvana "termička identifikacija majke i djeteta" predstavlja oblik komunikacije koji potiče bebe da bolje prihvate bradavicu.

To su shvatili stručnjaci iz bolnice Policlinico Abano Terme u Italiji, koji su analizirali 41 bebu i njihove majke tako što su mamama prije poroda mjerili temperaturu bradavica i okolnog dijela dojki. Isto su ponovili dva dana nakon poroda, kad su izmjerili temperaturu bradavica te temperaturu na usnicama i ustima novorođenčeta.

>>>Problemi s dojenjem<<<Otkrili su da je prva dva dana nakon poroda temperatura usana beba bila nešto niža od one na njihovim čelima i da su bradavice bile toplije od ostatka dojke.

Shvatili su da tako malo dijete može otkriti temperaturnu razliku između bradavice i okolnog tkiva dojke, što su objasnili kao da je ta razlika u temperaturi ustvari oblik komunikacije, kako bi se dijete privuklo prema prsima.

No kako je to prirodan čin, a opet, toliko mama/beba ima problema s dojenjem, lagano zagrijavanje bradavica prije dojenja možda bi moglo riješiti barem taj problem prvog prihvaćanja bradavice tijekom dojenja. Sve dok se mama i beba ne priviknu na bezbolno i bezbrižno hranjenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara