Muškarci koji imaju kćeri žive dulje, ali mame djevojčica bi se mogle zabrinuti

Muškarci koji imaju kćeri žive dulje, ali mame djevojčica bi se mogle zabrinuti
Foto: 123RF

IAKO je učinak trudnoće i porođaja na majke već jako dugo jedna od tema istraživanja mnogih znanstvenika, ne zna se puno o tome kako rođenje djeteta utječe na novopečene očeve.

Tim se pitanjem odlučio pozabaviti tim istraživača sa Sveučilišta Jagiellonian, a u svoje istraživanje su uključili ukupno 4310 osoba, od čega su 2147 osobe bile majke, a 2163 osobe očevi.

Došli su do zanimljivih saznanja. Naime, pokazalo se kako ukupan broj djece, kao ni broj sinova, ne utječu značajno na očevu dugovječnost. Ipak, istraživači tvrde da se pokazalo kako muškarci koji imaju kćeri dulje žive. Konkretno, izračunali su da očevi samo jedne kćeri u prosjeku žive čak 74 tjedna duže u odnosu na očeve koji imaju sinove.

Nažalost, rezultati su puno drugačiji kada su mame u pitanju. Prema studiji objavljenoj u časopisu American Journal of Human Biology, i kćeri i sinovi majkama skraćuju životni vijek, navodi Bright Side

No, ne slažu se svi znanstvenici s rezultatima ovog istraživanja. Tako studija koja je trajala 14 godina, objavljena u časopisu BMJ Journals, tvrdi da rođenje djeteta, bez obzira na spol, produljuje životni vijek oba roditelja. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara