Najčešći razlozi zbog kojih djeca ne mogu spavati

Najčešći razlozi zbog kojih djeca ne mogu spavati

Foto: WeHeartIt 

RODITELJI su nerijetko vrlo iscrpljeni jer njihovi mališani ne žele zaspati ili se često noću bude. Za dobar je san iznimno važna rutina, ali utjecati mogu i neki drugi čimbenici. Donosimo vam najčešće razloge zbog kojih vaša djeca ne spavaju dobro, objavljene na stranici posvećenoj zdravlju WebMD.

1. Premlado je

Jako malo beba spava cijele noći otpočetka. Prva dva mjeseca mališani se proizvoljno bude i tonu u san te spavaju između 12 i 18 sati dnevno. Većina će ih moći prespavati noć u dobi od devet mjeseci, iako to znači samo pet-šest sati u komadu.

>>>Sve što trebate znati o spavanju beba<<<


2. Previše mu pomažete

Ako dugo uspavljujete dijete, neće naučiti samo zaspati nego će plakati za onim što mu pomaže - vama. Stavite ga na spavanje kada je pospano, ali još nije zaspalo, i naučit će se uspavati samo.

>>>Zašto su noćna buđenja dobra za razvoj vaše bebe<<<

3. Preumorno je


Djeca vrtićke i predškolske dobi trebaju između 11 i 14 sati sna dnevno, uključujući poslijepodnevni drijemež. Rutina je ključna pa postavite točno vrijeme odlaska u krevet, buđenja, drijemanja, obroka i igre.

>>>Kako uspavati bebu:metoda koja djeluje<<<4. Strah od odvajanja

Normalno je da sva djeca prođu kroz tu fazu. Pokušajte ga ne ohrabrivati dodatnim razgovorima, pjevanjem, ljuljuškanjem ili hranjenjem. Kada je staro oko šest mjeseci, djetetu možete pomoći da samo zaspi tako da mu nježno pričate i mazite ga. Budite uz njega i utješite ga, ali nemojte ga dizati i hraniti samo za utjehu.

>>>Zašto cjelonoćno spavanje nije dobro za bebu<<<


5. Nedostatak rutine


Ponavljanje istih stvari svakoga dana prije spavanja pomaže djetetu da shvati da je vrijeme za počinak. Rutina je vrlo važna. Primjerice, možete dijete okupati, nahraniti ga, pročitati mu jednu ili više priča i poželjeti laku noć. Najbolje je s takvom rutinom početi što ranije.

6. Odgađanje počinka

Brojna djeca ne žele ići na spavanje jer ih zanima sve što se oko njih događa pa se boje da nešto ne propuste. Tražit će da im čitate još priča, reći će da su gladni ili žedni, morat će na WC. Budite blagi, ali odlučni. Svaki put kad vas dijete zove budite s njim što kraće kako bi shvatilo da je zaista vrijeme spavanja.

>>>Greške koje roditelji najčećše čine kod ne spavanja beba<<<

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara