Olakšajte si dohranu i pronađite gomilu recepata za bebe uz pomoć nove domaće besplatne mobilne aplikacije

Olakšajte si dohranu i pronađite gomilu recepata za bebe uz pomoć nove domaće besplatne mobilne aplikacije

Foto: 123rf/Definicija prehrane d.o.o.

NAŠE vrsne nutricionistice - Tena Niseteo i Karmen Matković Melki, ženski dvojac koji stoji na čelu Definicije hrane d.o.o., edukativnog i savjetodavnog centra i internetske nutricionističke enciklopedije  pokrenule su i jednu super mobilnu aplikaciju pod nazivom "Bebin kalendar dohrane". 
 
Riječ je o edukativnoj i savjetodavnoj aplikaciji koja odgovara na sva pitanja koja muče mame vezano uz dohranu beba, a koja na jedinstven i pregledan način predstavlja preporučen plan uvođenja novih namirnica u djetetovu prehranu u dobi od šest mjeseci do dvije godine života. Ponosni sponzor aplikacije „Bebin kalendar dohrane“, Hrvatski Telekom (HT) osigurava besplatno downloadanje i korištenje aplikacije koja je dostupna svim korisnicima Android pametnih telefona putem Google trgovine, a uskoro će biti dostupna i verzija za iOS operativne sustave. 
 
Aplikacija sadrži osobne iskaznice namirnica - informacije o nutritivnom sastavu, sezoni, zdravstveno benefitu ali i alergenosti te najboljem načinu pripreme za više od 150 različitih namirnica. 
 
Tablični prikaz svih namirnica u sklopu kalendara dohrane nudi informaciju o tome kad bi dijete moglo biti spremno za isprobavanje novih okusa, boja i tekstura a aplikacija će se nadograđivati i za kasnije uzraste. 
 
Uz to, dostupan  je niz jednostavnih recepata za pripremu ukusnih žitnih, voćnih, povrtnih, mliječnih, mesnih i ribljih kašica i jela te zdravih grickalica i sokova u preko 150 recepata za neiscrpnu kulinarsku inspiraciju. 

 
Osobitost aplikacije je i njena mogućnost personalizacije: Upisom imena, datuma rođenja i spola djeteta aplikacija se pretvara u osobni kalendar dohrane djeteta koji će sadržavati omiljene namirnice i recepte u bebinoj listi favorita. Tražilicom se mogu filtrirati  skupine namirnica prema dobi djeteta ali i prema bebinom semaforu i reakcijama djeteta na određene namirnice i jela. 
 
„Korištenjem aplikacije roditelji se educiraju o dohrani kroz jednostavan i slikovit pristup te
osvještavaju važnost raznolike prehrane i zastupljenosti različitih skupina namirnica u prehrani svoje djece. Na taj način se pravilno uvodi dohrana, te se dijete ući na nove arome, okuse i teksture te se osigurava pravilan rast i razvoj kroz balansiranu i pravilnu prehranu adekvatnu dobi i usađivanje pravilnih prehrambenih obrazaca za čitav život.“, istaknule se autorice. 

 
Tena Niseteo je diplomirana inženjerka prehrambene tehnologije. U ovom trenutku završava i postdiplomski doktorski studij Nutricionizam. Radi kao klinički nutricionist u dječjoj bolnici gdje svakodnevno stječe nova znanja i iskustvo vezano za prehranu dojenčadi i djece. Mlada je majka  dvogodišnje djevojčica Grete, tako da uz kliničko iskustvo i znanje ima i osobnu majčinsku  perspektivu. 
 
Karmen Matković Melki je diplomirana nutricionistica koja svoje iskustvo u području specijalne dijetetike stječe radeći u specijaliziranoj poliklinici te kao suradnik na raznim kliničkim studijama. U sklopu cjeloživotnog obrazovanja stručno se usavršila i u području fitoaromaterapije, a kao majka dvoipolgodišnje Karle Dee, svoje bogato teorijsko znanje iz područja dječje prehrane svakodnevno provodi u praksi. 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara