Otac u Španjolskoj izgubio skrbništvo nad djecom jer previše puši

Otac u Španjolskoj izgubio skrbništvo nad djecom jer previše puši
Foto: 123RF

OTAC u Španjolskoj izgubio je skrbništvo nad djecom nakon što je sud u Cordobi na jugu te zemlje odlučio da je njegova ovisnost o cigaretama previše opasna za zdravlje djece.

Otac je od razvoda 2017. s bivšom suprugom dijelio skrbništvo nad dvoje djece u dobi od 10 i 13 godina.

Djeca su se požalila da je kuća oca u kojoj borave prepuna dima, piše Euronews. Stariji sin je rekao da je otac spavao u sobi u kojoj se nalaze madrac i klima nakon što je u njoj pušio.

"U ovakvoj situaciji važno je izbjeći zdravstveni rizik za maloljetnike, a očito je da je otac na neodgovoran način ugrožavao zdravlje djece. On ignorira sve osim svoje ovisnosti i pušenje stavlja ispred zdravlja svoje djece", stoji u obrazloženju sudske odluke. Navodi se da nije logično da djeca borave na mjestu koje se smatra rizičnim.

U Španjolskoj je od 2011. zabranjeno pušenje u javnim prostorima, u blizini bolnica, škola i dječjih igrališta te u zračnim lukama. U to vrijeme se smatralo da je riječ o jednom od najrestriktivnijih zakona protiv duhana, ali njime ipak nije riješen problem pušenja pred maloljetnicima na privatnim mjestima kao što su osobna vozila ili kućanstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara