Ove stvari nikada ne biste trebali reći mami koja je nedavno rodila

Ove stvari nikada ne biste trebali reći mami koja je nedavno rodila
Foto: Instagram

MAME koje su tek rodile imaju zaista mnogo posla. Moraju se priviknuti na novo biće u svom životu koje zahtijeva njihovu 24-satnu skrb. Dijete treba hraniti, mijenjati mu pelene, upoznati ga i naučiti prepoznati što pokušava reći kad plače. To je dovoljno da bilo tko bude pod stresom, a novopečene mame ponekad brine i što misle njihovi prijatelji, obitelj i poznanici. 

Ako je netko u vašoj obitelji ili među prijateljima nedavno rodio, olakšajte sebi i novim mamama te izbjegavajte ove teme.

1. "Još uvijek izgledaš trudno."

Normalna je stvar da se nakon rođenja djeteta tijelo ne može vratiti u "normalu" za samo par dana, potrebno je vremena. Zato se mami ne treba reći da se nakon porođaja nije mnogo toga promijenilo. Nakon rođenja djeteta tijelo je natečeno i tek se počelo polako oporavljati. Osim što su žene fizički osjetljive većina je i emocionalno osjetljiva stoga trebate pripaziti što govorite pred njima.

2. "Jesi li spremna početi vježbati?"

Nakon rođenja djeteta, majke su još uvijek iscrpljene, umorne i natečene te ne žele čuti za ikakvo vježbanje. Tako da izbjegavajte ovo pitanje u širokom luku.

3. "Nadam se da nećeš popiti tu čašu vina."

Naravno, majke koje doje moraju biti oprezne kada konzumiraju alkoholna pića, ali to ne znači da ne mogu uživati u jednoj čašici. 

4. "Uživaj u svakom trenutku."

Naizgled se ovo čini kao bezazlen komentar, ali mamu ne trebate podsjećati da djeca odrastaju brzo, posebno kada su tek postale mame. Potrebno je vremena da se mama navikne na dijete i na novi ritam života i nakon toga će biti zahvalna na svemu i uživati.

5. "Dojiš, je li tako?"

Bilo da se odluče za dojenje ili hranjenje bočicom to ovisi o njima. Uz to, iz različitih razloga mame ponekad nemaju izbora, a ako je to ispitujete, možete učiniti da se osjeća neadekvatno da bude mama.

6. "Sigurno si zaljubljena u svoje dijete."

Postoje majke kojima se teško povezati s djetetom i to osobito prvih par dana, a s ovakvim komentarima samo dodajete sol na ranu. 

7. "Kad će drugo dijete?"

Nakon devet mjeseci trudnoće, rođenja djeteta, premalo sna i nakon što su im ruke do lakta u prljavim pelenama budite sigurni da im pomisao na drugo dijete nije ni blizu.

Budite podrška mamama i nemojte pretpostavljati kako se osjećaju niti im govoriti što bi trebale raditi. Majčinstvo je doista teško stoga izbjegavajte sve teme zbog kojih bi se mame osjećale manje kao mame.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara