Ovih je osam roditeljskih uloga potrebno da bi vam dijete bilo uspješno

Ovih je osam roditeljskih uloga potrebno da bi vam dijete bilo uspješno
Foto: 123RF

RAZLIČITI stilovi roditeljstva utječu na uspješnost djece, potvrdilo je istraživanje profesora Ronalda Fergusona s Harvarda. 

Roditelji nerijetko osjećaju veliku odgovornost kada je u pitanju odgoj djece, ali često i nesigurnost u nekim odgojnim postupcima. Stoga je profesor Ferguson kroz istraživanje došao do osam naširoko priznatih i dobro istraženih kvaliteta koje je opisao ključnima za uspjeh svakog djeteta.

Učitelj od malih nogu

Ovu ulogu imaju roditelji koji svoje dijete kreću podučavati i prije nego što krenu u školu. Ferguson tu ulogu smatra najvažnijom. 

Inženjer leta

To je roditelj koji nadzire djetetovo okruženje u kojem odrasta, pazeći pritom da dobije ono što je potrebno i intervenira kada se za to javi potreba. 

"Treba biti uključen, ali ne toliko da ih gušite i ne dopuštate im da sami stvaraju svoj prostor za razvoj", savjetuje Ferguson.

Popravljač

U toj ulozi roditelj ne propušta nijednu priliku da njegovo dijete napreduje. 

"Roditelji mogu živjeti u siromaštvu, ali ako vide priliku koju smatraju bitnom za djetetov uspjeh u školi ili životu, napravit će sve kako bi mu to i omogućili."

Razotkrivač

Roditelji pomažu djeci da otkriju svijet odlascima u muzeje, knjižnice, na izložbe, a sve kako bi proširili svoje vidike. 

Filozof

To je druga najvažnija uloga jer pomaže djeci da pronađu smisao svog života. Ovdje roditelji pitaju i odgovaraju na njihova važna životna pitanja, pritom ne podcjenjujući sposobnost djece da i sami dođu do nekih odgovora.

Model

Ovo je klasično učenje po modelu. Roditelji koji to rade dobro znaju koje su im vrijednosti važne i naporno rade kako bi te vrijednosti prenijeli na svoju djecu, koja onda i sama žele težiti tome. 

"Moja supruga i ja pokušavamo svakodnevno živjeti svoje temeljne vrijednosti, no to ne znači da nam uvijek uspijeva", rekao je Ferguson.

Pregovarač

Ova uloga uči dijete da poštuje samo sebe i da se nauči izboriti za sebe i ono u što vjeruje.

Navigacijski glas

Glas roditelja u djetetovoj glavi nakon što napusti roditeljski dom. Glas koji ga podučava kako se snalaziti u novim životnim situacijama. 

"Nijedna od uloga nije uvijek jednostavna, ali sve su važne kako bi dijete bilo zadovoljno i uspješno u životu", poručio je Ferguson.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara