Ovih šest rečenica nikad ne biste trebali izgovoriti pred djetetom

Ovih šest rečenica nikad ne biste trebali izgovoriti pred djetetom
Foto: Instagram

SVAKI roditelj želi da mu djeca odrastu u sretne i uspješne ljude. Stoga je moguće da koriste tehnike odgoja za koje vjeruju kako će djeci pomoći u tom cilju.

Možda i vi učite svoju djecu da slušaju odrasle i koncentriraju se na učenje, ali je li vam ikad palo na pamet da bi takve lekcije u budućnosti mogle donijeti više štete nego koristi?

Neke popularne, široko rasprostranjene i zastarjele metode odgoja se više ne koriste na mlađim generacijama, a ovo su rečenice koje biste trebali prestati nametati vlastitoj djeci.

1. "Dobit ćeš samo najbolje."

Iako to ni jedan roditelj ne želi, moguće je da odgajate razmaženo dijete.

Karakteristika razmaženog djeteta je nespremnost priznavanja tuđih želja: "Dijete dobije ono što želi i kad želi."

Ovo djeci ne pomaže jer kada odrastu sami sebi postaju neprijatelji.

Neodgovorni su i sebični, imaju loše društvene vještine i koriste druge ljude u vlastitu korist što njih samima čini nesretnima.

Najbolje je djetetu postaviti granice, odrediti mu dužnosti, obratiti pažnju na njegovo ponašanje i ne dopustiti iskazivanje nepoštovanja prema vama, ali i drugim ljudima. Također je korisno dijete naučiti da cijeni rad i pokazati mu vrijednost novca.

2. "Uvijek moraš slušati odrasle."

Roditelji često misle kako bi ih djeca trebala cijelo vrijeme slušati. Ali ne razmišljaju o tome da navika stalnog pridržavanja pravila može biti štetna za njihovu budućnost.

Poslušna djeca pretvaraju se u poslušne odrasle osobe.

A takve odrasle osobe imaju manje šanse izboriti se za sebe i veća je vjerojatnost da će postati žrtve manipulatora.

Također je vjerojatno da će izvršavati zapovijedi bez postavljanja pitanja i ne preuzimati odgovornost za svoje postupke.

Zbog toga je ključno naučiti dijete kako reći "ne" i izreći svoje mišljenje.

3. "Dobiti peticu u školi je odlično, a trojka je loša."

Ako djetetu tijekom cijelog školovanja govorite da su ocjene najvažnije, moguće je da će patiti od anksioznosti i straha od neuspjeha kad odraste.

Najbolje što možete učiniti je da djeci objasnite kako neuspjesi nikako ne utječu na odnos s vama i da je dijete u svakom slučaju voljeno.

Naime, neuspjeh može biti koristan iz više razloga: uči djecu da se bave negativnom situacijom, pruža vrijedno životno iskustvo i pomaže u pronalaženju rješenja u teškim situacijama bez straha od neuspjeha.

4. "Nikada nemoj uzvraćati udarac."

Osoba bi se trebala znati izboriti za sebe.

Ako roditelji uvjeravaju dijete kako se nikada ne bi trebalo oduprijeti, dijete će i kad odraste trpjeti nasilnike i pritom neće ništa reći. Tako neće moći preživjeti u konkurentnom okruženju u budućnosti.

Međutim, to nije izgovor da naučite dijete da se bori sa svakom osobom s kojom ima sukob.

Dijete treba znati da ima pravo na zaštitu, ali ga treba naučiti kada je potrebno uzvratiti a kada ne.

5. "Ti se usredotoči na učenje, ja ću riješiti sve ostalo."

Roditelji ne bi trebali reći djeci da se usredotoče samo na jedan zadatak i zaobilaze ostale probleme.

Svaka osoba bi trebala razviti multitasking vještine i biti u stanju preuzeti odgovornost za svaku situaciju u svom životu.

Ali ove vještine dolaze s iskustvom koje dijete neće imati ako se odgaja s prekomjernom pažnjom.

6. "Na fakultet moraš ići odmah nakon srednje škole."

Ako dijete nije sigurno što želi raditi u budućnosti, vjerojatno će odabrati nešto što su mu predložili roditelji. Takav izbor može postati velika pogreška i dijete će požaliti.

Kako bi to izbjegli, roditelji ne bi trebali vršiti pritisak na tinejdžera i pružiti im priliku da sami određuju planove za život.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara