Ovo izbjegavajte kada s djecom razgovarate o koronavirusu da ih ne biste uznemirili

Ovo izbjegavajte kada s djecom razgovarate o koronavirusu da ih ne biste uznemirili
Foto: PIxabay

PANDEMIJA virusa Covid-19 opterećuje ne samo roditelje, već i najmlađe. Ako primijetite da je vaše dijete uznemireno posljednjim vijestima o koronavirusu, preporučljivo bi bilo da porazgovarate s njima o tome kako biste im pomogli da se osjećaju bolje. Ipak, pobrinite se da ih svojim tonom i izborom riječi dodatno ne uznemirite. Evo kakav govor biste trebali izbjegavati kada razgovarate s djecom o trenutačnoj situaciji u svijetu.

Ne dižite uzbunu

Djeca su osjetljiva na nespokoj svojih roditelja. Usprkos vlastitoj zabrinutosti, potrudite se biti optimistični zbog svojih mališana. Možete im reći da postoji mala vjerojatnost da se zaraze virusom pa čak i da se to dogodi, izgledat će kao obična prehlada.

Ne izlažite ih svojim pripremama na karantenu

Ako djeca primijete da radite zalihe hrane i drugih kućnih potrepština, mogu se uspaničariti. Zato je jako važno zaštititi ih od svega toga i biti jako taktični. Kad vas dijete pita otkud toliko toaletnog papira odjednom, objasnite im da samo želite biti spremni da cijela obitelj bude kod kuće, poručuje Parents.

Nemojte koristiti zamršene riječi

Dijete možda neće razumjeti što podrazumijeva karantena ili kako se prenose zarazne bolesti. Prilagodite se njima pa im objasnite virus izrazima koji su im poznati, a možete i koristiti crteže ili slike. Također, ne govorite prenesenim značenjima. Djeci morate sve objasniti izravno, tj. što se smije, a što ne, što je opasno itd.

Ne morate skrivati baš sve od njih

Sasvim je u redu da sa svojim djetetom podijelite sve ono što država i ostatak svijeta rade kako bi spriječili širenje virusa. I u ovom slučaju budite taktični i prilagodite se njima. Važno je znati da se radi na tome da sve ovo što prije prođe i da oni budu sigurni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara