Pet mitova o hranjenju bočicom u koje ne trebate vjerovati

Pet mitova o hranjenju bočicom u koje ne trebate vjerovati
Foto: 123RF

KADA prvi put postanete roditelji, mnogo je toga što morate naučiti. I nije problem u učenju, već u raznim savjetima od kojih su mnogi samo mitovi. Tu također spadaju i savjeti koji se tiču hranjenje djeteta na bočicu. Evo koje činjenice točno trebate znati.

Bebi je dobra svaka bočica

Nisu sve bočice jednake. Mnogim je majkama posebno stresno razdoblje kada se žele vratiti na posao, a njihovo dijete odbacuje sve bočice. Međutim, važno je bebi dati dovoljno vremena da se prilagodi, ističu stručnjaci.

"Mame koje doje i vraćaju se na posao moraju djeci dati dva do četiri tjedna da isprobaju više bočica i tako pronađu onu koja im najviše odgovara", kaže dijetetičarka i specijalistkinja za dječju prehranu Katie Ferraro.

Čišćenje bočica zahtijeva puno vremena

Roditeljima se čišćenje bočica čini kao velik posao, no to zapravo uopće nije tako. Današnje su bočice izrađene od kvalitetnih materijala koje je moguće prati u perilicama posuđa, a osim toga, na tržištu se nalaze razni sterilizatori koji vam dodatno mogu pojednostaviti taj posao.

Hranjenje na bočicu uzrokuje grčeve

Zbog dodatnih mjehurića zraka koje dijete guta hranjenjem na bočicu, smatra se da bočice uzrokuju grčeve. Međutim, danas čak postoje i bočice koje unutar sebe imaju sustav za odzračivanje kojim se eliminiraju mjehurići zraka. Osim toga, ono što uvelike pomaže kod raznih kolika je jednaki ritam hranjenja i spavanja bebe.

Bitno je odabrati ili adaptirano, ili majčino mlijeko

Često ćete čuti savjete da je dijete najbolje hraniti ili adaptiranim ili majčinim mlijekom, no stručnjaci se s time ne slažu.

"Mnoge se bebe hrane kombinirano - što znači da koriste i majčino i adaptirano mlijeko. Prednost ovakvog načina prehrane je da beba dobiva sve prednosti majčinog mlijeka, a i djetetu se može osigurati dovoljno hrane kroz formulu u slučaju da mama nema dovoljno svog mlijeka", kaže Ferraro.

Bočice su jedino što možete koristiti prvu godinu djetetovog života

Bočice je najbolje koristiti do šestog mjeseca bebinog života, nakon toga je poželjno uvesti šalicu, smatra dijetetičarka Ferraro.

"Iako bebe u tom trenutku ne trebaju vodu ili dodatnu tekućinu, to je jedna prekretnica u hranjenju koja pomaže u dječjem razvoju, čak i kod razvoja govora", kaže Ferraro.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara