Prednosti didaktičkih igračaka u razvoju djece

Prednosti didaktičkih igračaka u razvoju djece
Foto: Lidl

DJETINJSTVO je nemoguće zamisliti bez igračaka. Osim što su zabavne, one mogu potaknuti maštu, učenje, emocije i razvoj osjetila. Upravo didaktičke igračke potiču interakciju, a djeci pomažu u ranom razvoju vještina koje će im koristiti kasnije u životu.

Zahvaljujući didaktičkim i edukativnim igračkama, dijete će moći efikasnije rješavati probleme i konflikte, naučiti se igrati s drugima i dijeliti, razvit će grubu i finu motoriku, njegovati kreativnost i maštovitost te se učiti neovisnosti i samopouzdanju.

Prednosti od edukativnih igračaka djeca mogu iskusiti već u najranijoj dobi. 

Primjerice, u prvoj godini života, senzorne igračke stimulirat će djetetova osjetila. Kako dijete raste i počinje razvijati koordinaciju oko-ruka, roditelji mogu ponuditi igračke koje potiču vid i sluh pomoću svjetla i različitih zvukova.

Kada dijete ojača i postane aktivnije, stručnjaci savjetuju da koriste igračke za razvrstavanje oblika. Naime, djeca kroz igru uče o svijetu oko sebe, a u tome će im pomoći šarene slagalice uz koje će upoznati i svijet boja. 

U drugoj godini života djeca su pokretnija i znatiželjnija. Zanimljive su im igračke uz koje usavršavaju ravnotežu i koordinaciju, ali ovo je ujedno i period kada treba poticati njihovu kreativnost i maštu. 

Nakon druge godine, djeca počinju kroz igru razvijati kognitivne vještine. Odlična senzorna aktivnost je kinetički pijesak uz pomoć kojeg mogu vježbati pisanje formirajući oblike, slova i brojeve. 

Ovo je period kada se u djeci počinje buditi zanimanje za knjige i pričanje priča, a zabavit će ih i kuća za lutke ili gusarski brod. Takve igre kod djeteta razvijaju kreativnosti, maštu i motoriku, ali i jezične vještine jer figurice s kojima se dijete igra moraju komunicirati.

Jedna od motoričkih vještina je slaganje slagalica koje su zabava za sve generacije, a danas dolaze i u raznim oblicima, od običnih do 3D puzzli,  a izvrsne za pamćenje i rješavanje problema te strpljenje. 

Koju god igračku za dijete odabrali, uvijek nastojte osigurati onu koja će biti zabavna, a ujedno i dobra za rast i razvoj mališana.

Sadržaj donosi Index u suradnji s Lidlom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara