Pripremanje za očinstvo: Evo što budući tate trebaju napraviti prije nego stigne beba

Pripremanje za očinstvo: Evo što budući tate trebaju napraviti prije nego stigne beba
Foto: Pexels

BEZ obzira na to je li vas vijest o tome da ćete postati otac potpuno šokirala ili ste godinama čekali taj trenutak, spoznaja da ćete biti tata je trenutak koji definira život. Normalno je osjećati pravi vrtlog emocija, od čiste radosti do potpune prestravljenosti.

Iskreno, teško je u takvoj situaciji osjećati se potpuno spremno za novu ulogu koja vas očekuje. No postoji nekoliko stvari koje možete napraviti i na vrijeme se pripremiti na ono što je pred vama.

1. Započnite istraživanje

Istina je da vi niste osoba koja mora fizički nositi dijete u mjesecima trudnoće, ali to ne znači da niste dio trudnoće i porođaja. Definitivno postoje načini da se osjećate maksimalno uključenima.

Mnogo knjiga je napisano upravo za buduće očeve, ali ne morate se ograničavati samo na njih. Možete se pridružiti različitim grupama na internetu, ali i pronaći zanimljive videomaterijale o svemu što vas očekuje.

Ako vaša partnerica intenzivno osjeća simptome trudnoće, od jutarnje mučnine do žgaravice, napravite mini istraživanje. Razumijevanje onoga što ona osjeća može vam pomoći da joj na najbolji mogući način pružite podršku. 

2. Razgovarajte o roditeljstvu s partnericom

Sada je sjajno vrijeme za započinjanje razgovora o tome kakvi roditelji planirate biti. Želite li da dijete spava u krevetiću u vlastitoj sobi čim dođete kući? Hoćete li oboje raditi? Kako ćete podijeliti brigu o djeci?

Sjetite se da su ove stvari za vas oboje još teoretske. Jednom kada dijete dođe, vaši se osjećaji i stavovi mogu promijeniti.

3. Pronađite uzore 

Možda je vaš otac upravo onakva osoba kakva i vi želite postati. No ponekad to nije slučaj. Ipak, vrijeme je da razmislite o ljudima iz svoje okoline i zapitate se čiji stil roditeljstva vam se najviše sviđa. 

Na vama je da odlučite čiji ćete primjer slijediti i kakav otac ćete postati.

4. Idite s partnericom na preglede kad god možete

To je odličan način da i sami osjetite dodatno uzbuđenje zbog činjenice da će vaša obitelj postati bogatija za jednog člana.

Promatrajući dijete na ultrazvuku, dodatno ćete se povezati s partnericom, ali i iz prve ruke čuti kako trudnoća napreduje. Osim toga, to vam je idealna prilika da dobijete odgovore na pitanja koja vas zanimaju, i to od stručne osobe.

5. Sudjelujte u pripremama

Priprema prostora, kreiranje financijskog plana i mnogo drugih stvari vas očekuje u narednim mjesecima. Nemojte sve te obaveze prepustiti partnerici tješeći je kako nju takve stvari raduju. Postoje brojne stvari koje možete naučiti i pripremiti čak i prije nego što beba dođe. Naučite namontirati sjedalicu u automobil, sastavite namještaj ili obojite dječju sobu, spakirajte torbu za bolnicu...

6. Podijelite zadatke

Očevi se često u prvim danima roditeljstva osjećaju isključenima jer ne znaju kako pomoći djetetu i majci. Zato je dobro unaprijed razgovarati o tome kako ćete podijeliti zadatke i obaveze.

Možda vam se čini kao da u početku uloga oca nije toliko bitna, osobito ako vaša partnerica doji, ali to je potpuno pogrešno razmišljanje.

Uvijek možete promijeniti pelenu, ostvarivati kontakt "koža na kožu", čitati bebi, ali i baviti se kućanskim poslovima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara