Sin Meghan Markle imat će kraljevsku titulu, ali možda ne onu kojoj se nadate

Sin Meghan Markle imat će kraljevsku titulu, ali možda ne onu kojoj se nadate
Foto: EPA-EFE, Instagram

SVE oči prošloga su tjedna bile uprte u Meghan Markle i princa Harryja koji su svog sinčića Archieja predstavili svijetu. Kad je par otkrio da se dječak zove Archie Harrison Mountbatten-Windsor, bez ikakve titule ispred imena, fanovi kraljevske obitelji upitali su se je li moguće da dječak neće imati kraljevski status.

Ispostavilo se da je odgovor i da i ne. Naime, sin vojvode i vojvotkinje od Sussexa nije dobio titulu odmah po rođenju, ali to ne znači da je neće imati u budućnosti.

Archie će imati šansu postati princ, ali tek kada njegov djed Charles zasjedne na tron. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal)

Razlog za to je dekret koji je 1917. napisao George V., djed kraljice Elizabete II., prema kojem samo djeca i unuci muške linije monarha mogu imati kraljevsku titulu.

Iznimka je napravljena kada je 2013. princ William postao otac princa Georgea. Kraljica je pismom osigurala da sva njegova djeca dobiju kraljevski status odmah po rođenju.

Nije poznato je li istu ponudu stavila na stol pred princa Harryja. Ako i jest, vjerojatno je to odbio jer bi inače dječaka već predstavili kao princa. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal)

“Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa žele da njihov sin živi normalnim životom. Zato su već odbili titulu Earl of Dumbarton za dječaka, međutim titulu vojvode će naslijediti od oca”, pojasnio je kraljevski komentator Richard Fitzwilliams.

Titula vojvode dodjeljuje se punoljetnim muškim članovima kraljevske obitelji ili je dobivaju kad se ožene. To je bio slučaj i s princem Harryjem koji se njome okitio 2018. kada je oženio Meghan Markle, kao i s princem Williamom koji je vojvoda od Cambridgea od 2011., kada je pred oltar doveo Kate Middleton.

Prema tome, moguće je da će maleni Archie nositi titulu princa i vojvode, ali tek kada za to dođe vrijeme.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara