Što činiti kad bebi izbiju bubuljice po licu i tijelu?

Što činiti kad bebi izbiju bubuljice po licu i tijelu?

Foto: 123rf

VAŠA beba ima bubuljice po licu i pitate se je li to normalno i trebate li se zabrinuti.

Normalno je i nije razlog za dizanje panike. Bubuljice mogu biti prisutne već pri rođenju, ali češće se pojave tek nakon nekoliko tjedana. Koža izgleda slično tinejdžerskoj, vidjet ćete bijele upaljene prištiće okružene crvenilom. Najčešće se pojavljuju na obrazima, ponekad na čelu, bradi i leđima. Izraženiji su ako je koža iziritirana slinom, mlijekom ili tkaninom koja je nešto grublja ili oprana jačim deterdžentom. Obično se povuku za nekoliko tjedana, ali ako se ne povuku za tri mjeseca, razgovarajte o tome s liječnikom na sljedećem pregledu.

Ove stvari nikako nemojte raditi kako biste popravili ten vaše bebe:


1. Nemojte dijete na svoju ruku tretirati sredstvom protiv akni.

2. Ne trljajte upaljenu površinu. Bubuljice nisu izazvane prljavštinom, štoviše, prečesto pranje može dodatno iziritirati dječju kožu.

3. Ne mažite dijete uljnim losionima jer mogu pogoršati stanje. Koristite blage, neuljne losione te promatrajte kako će dječja koža na njih reagirati. Ako se stanje pogorša, zamijenite ih nekim drugim.

Što trebate raditi?

1. Jednostavno perite djetetu lice blagim sapunom za bebe i vodom jednom dnevno. Nježno osušite kožu tapkajući, a ne trljajući lice.

2. Budite strpljivi, djetetu bubuljice ne smetaju pa nema razloga da smetaju vama.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz bebe, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: bebe.
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara