Ta četiri slatka trudnička slova – OGTT i što vas zaista s njim čeka

Ta četiri slatka trudnička slova – OGTT i što vas zaista s njim čeka

Foto: 123rf  

TKO JE PIO glukozu, može s priličnom sigurnošću zaključiti da sam sarkastična. Da, ima puno slatke tvari uključene u ovo testiranje, ali nema baš ništa slatko u OGTT-u. Zanima vas što vas to čeka? Pa…
 
OGTT je kratica za Oralni glukoza tolerans test, ili prevedeno, test za to kako se vaše tijelo nosi sa šećerom. Služi za rano otkrivanje trudničkog dijabetesa, navodno je jako koristan liječnicima, a sigurno je jako odvratan trudnicama. Prije samo nekoliko godina na test su vas slali ako ste se naglo udebljali (na primjer, ako ste u prvom tromjesečju dobili tri kilograma ukupno, a onda u četvrtom mjesecu trudnoće odjednom pet kilograma).

Zbog toga sam u ovoj trudnoći bila puno ponosna na sebe i mislila kako ću biti potpuno pošteđena. Dobivam na kilaži, ali kontinuiranim tempom, više pazim na sebe i mislila sam da sam na sigurnom. I onda sam dobila uputnicu za OGTT. Ma kak?!

>>>Gestacijski - što? Dijabetes - ne, ja ne!<<<

E, pa, ispada da sada većina ginekologa sve trudnice šalje na ovaj test, jednostavno zato jer žele na vrijeme otkriti potencijalni problem. Osim toga, čini se da je za zdravstveni sustav manji trošak slati sve trudnice na taj test nego trošak problema koje za mame i bebe uzrokuje trudnički dijabetes.


Što vas čeka kad dobijete tu (sve više neizbježnu uputnicu) na kojoj piše OGTT? Vaš liječnik će vam reći – dođite ujutro, natašte i test traje dva sata, tako da ostavite dovoljno vremena. Osim ovih šturih informacija spomenut će vam da ćete popiti tu neku otopinu glukoze i to je otprilike to. Što će vam reći prijateljica?

Nemojte ići sami!

Neovisno o tome osjećate li se izvrsno i inače idete svugdje sami, ili volite da vas netko drži za ruku, na OGTT ne bi trebali ići bez pratnje. Kad popijete glukozu na prazan želudac i onda sljedeća dva sata morate čekati drugo vađenje krvi (jednom vam je izvade čim dođete) – ne želite biti sami. Ne radi se samo o tome da će vam biti dosadno, već postoji velika vjerojatnost da će vam biti mučno. Čak i one sretnice koje u trudnoći nemaju problema sa želucem teško podnose glukozu “za doručak”, pogotovo zato jer sljedeća dva sata ne smijete ništa drugo konzumirati da uklonite taj odvratni preslatki okus iz usta.
 
Ponesite mobitel s punom baterijom, knjigu ili časopis, nešto za pojesti i vodu. Prvih nekoliko stvari jer će vam biti vraški dosadno dva sata, a drugo jer ćete kad test završi željeti nešto pojesti i popiti.
 
I to je otprilike to. Pripremite se psihički i držim vam fige da vam nalazi budu dobri!
 
Izvor: BitiMama

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara